ZF Who’s who in business România. Astăzi, Mihai Marcu, preşedinte al consiliului de administraţie al MedLife

Autor: Corina Mirea 14.10.2015
Ziarul Financiar a început o serie de articole care prezintă poveştile celor mai importanţi 1.000 de oameni din mediul de afaceri din România prin prisma afacerilor pe care le conduc, a evoluţiei profesionale şi a studiilor absolvite. Articolele sunt realizate pe baza informaţiilor care stau la baza celei de-a opta ediţii a anuarului ZF "Who's who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business", care va apărea pe piaţă în această toamnă.


Mihai Marcu este acţionar al operatorului de servicii medicale private MedLife şi preşedintele consiliului de administraţie al companiei care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 80 de milioane de euro. El este absolvent de matematică, iar de-a lungul carierei a pendulat între mai multe joburi din domenii cu prea puţine puncte în comun - brutărie, baruri, taximetrie sau marochinărie. 

Zece ani din viaţă i-a dedicat însă domeniului bancar (lucrând în instituţii precum CreditBank sau Robank - actuala OTP Bank), pe care, într-un final, l-a părăsit din poziţia de vicepreşedinte pentru a duce mai departe businessul început de mama sa în anul 1996 - MedLife.  În anul 2004, afacerea de familie s-a dezvoltat cu prima hiperclinică, iar până în prezent compania pe care el o conduce a ajuns să numere 16 hiperclinici, 18 laboratoare proprii de analize, zece unităţi spitaliceşti, trei maternităţi şi alte centre, dar şi farmacii. Astfel, MedLife este cel mai mare operator de servicii medicale private din România, după rezultatele financiare de anul trecut.

Operatorul este deţinut de familia Marcu (51%) şi în proporţii minoritare de fondul de investiţii Value4Capital (fostul SGAM - Société Générale Asset Management) - 36,25% - şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale - 12,75%. În primăvară, Value4Capital şi-a anunţat decizia de a renunţa la acţiunile pe care le deţine fie prin listare la bursă, fie prin vânzare directă. În acest moment, negocierile se poartă direct cu trei investitori interesaţi.