Cine mai trage economia în sus: Construcţ­iile mai realizează doar 4% din PIB, însă reîncep să conteze în creşterea economică

Autor: Andreea Neferu 14.10.2015

Piaţa construcţiilor, un sector de 8 - 9 mld. euro anual, a avut în primul semestru al acestui an o contribuţie la formarea PIB de doar puţin peste 4%, însă în acelaşi timp a reuşit să genereze 0,2 - 0,3% din creşterea economică, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.



„Sec­torul construcţiilor a în­re­gistrat o creştere în 2015, după mai mulţi ani de declin, însă alte sec­toare, precum indus­tria, au mers mult mai bine şi din acest motiv pon­derea construcţiilor în PIB a devenit mai mică“, afirmă analistul Aurelian Dochia.

În perioada de boom, construcţiile adu­ceau 10 - 11% din PIB şi contribuiau cu două treimi din creşterea economică, însă în ultimii ani ponderea acestora a scăzut la doar 6 - 8%, fără a mai „conta“ însă în vreun fel la avansul PIB. Anul acesta tendinţa însă s-a schimbat: în T1 industria de profil a adus 0,3% din creş­terea economică de 4,3% a României, în timp ce în al doilea tri­mestru a contribuit cu 0,2% din a­van­sul PIB de 3,4%, arată datele de la Sta­tis­tică.

Revirimentul construcţiilor a fost generat în prima parte a acestui an aproape exclusiv de investiţiile private în clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, în contextul în care lucrările de infrastructură nu au reuşit să ţină pasul. Abia în luna august infrastructura a dat semne mai puternice de revenire.