Topul acţiunilor cu cele mai mari randamente totale

Autor: Roxana Pricop 15.10.2015

Acţiunile producătorului de utilaje Comelf Bistriţa (simbol bursier CMF) şi cele ale Conpet Ploieşti (COTE) au adus inves­ti­torilor cele mai mari randamente totale (evoluţie acţiuni plus dividende) de până la 50% în acest an, în timp ce la Romgaz, scăderea acţiunilor „a mâncat“ tot câştigul din dividende.

Potrivit unei analize a ZF, dintr-un clasament al celor mai bune 14 acţiuni plătitoare de dividende (cu randamente ale di­vi­dendelor cuprinse între 12% şi 6%), patru acţiuni au ran­da­ment total negativ. Mai exact, deprecierea acţiunilor din acest an a fost mai mare decât randamentul dividendului la Romgaz (minus 3,6% în acest an), Electro­ar­geş (-6,5%), Conted (-12,5%) şi Artego (-25%). În cazul Rom­gaz, acţiunile au scăzut cu 13% în acest an, mai mult decât ran­da­mentul dividendului.

„În cazul Romgaz, acţiunile nu şi-au revenit după trecerea datei de ex dividend pentru că sentimentul din piaţă s-a schim­bat, existând aşteptări ca rezultatele financiare ale companiei să fie mai slabe decât cele de anul trecut şi că FP ar putea să îşi vân­dă din acţiunile Romgaz la un moment dat pen­tru a face rost de lichi­dităţi pentru răscumpărări“, a explicat Nicu Grigoraş, direc­tor de tranzacţionare la firma de brokeraj Intercapital Invest.