Austriecii, francezii şi grecii şi-au redus expunerile în cinci ani de la 17 mld. euro la 8,5 mld. euro

Autor: Claudia Medrega 22.10.2015

Liniile de finanţare primite de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia s-au înjumătăţit în ultimii cinci ani.



Procesul de dezintermediere financiară s-a accentuat în ultimii ani, liniile de finan­ţa­re primite de subsidiarele locale de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia înjumă­tă­ţindu-se în perioada 2010- iunie 2015. Volumul surselor atrase de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia a coborât de la 17,2 mld. euro la sfârşitul anului 2010, la circa 8,5 mld. euro în iunie 2015.

Cea mai mare parte a sistemului bancar românesc este deţinută de capitalul străin, iar cele mai mari deţineri (circa 60% din activele totale) sunt înregistrate de grupurile financiare din Austria, Franţa şi Grecia.

În cazul băncilor austriece, sursele atrase de subsidiarele locale de la băncile-mamă au coborât de la 9,8 mld. euro în 2010 la circa 5 mld. euro la sfârşitul anului 2014, acest nivel menţi­nându-se şi în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor BNR.

Francezii au diminuat finanţarea pe piaţa locală cu circa 1,6 mld. euro, la 0,6 mld. euro în iunie 2015.

La băncile româneşti cu capital gre­cesc, finanţarea de la băncile-mamă s-a re­dus de la 5 mld. euro în 2010 până la 2,9 mld. euro în vara anului 2015, re­prezentând 18% din total pasiv. Un pro­cent de 12% dintre aceste finanţări au sca­denţa mai mică de un an, con­form da­telor BNR. Procesul de dez­inter­me­diere a avut o tendinţă ascendentă accentuată in­clu­siv ca urmare a absenţei cererii eligibile de credite în valută în România şi a creş­terii economisirii interne.

În condiţiile în care au pierdut o parte din liniile de finanţare de la băn­cile-mamă - linii care în perioada de boom economic au reprezentat princi­pa­lul motor de creştere a creditării - , băn­cile prezente în România s-au bazat mai mult în ultimii ani pe sursele de finanţare locale.

Sistemul bancar avea la jumătatea anului un raport credite/depozite de 93,6% faţă de 120-130% în perioada de boom economic şi explozie a creditării.

Procesul de dezintermediere a de­venit vizibil mai ales din 2012 când a ex­pirat acordul Vienna Initiative privind men­ţinerea expunerilor principalelor grupuri bancare prezente pe piaţa locală.