Cu cel mai mic număr de maşini la mia de locuitori şi codaşă la autostrăzi, România are cel mai mic consum de carburant per capita din UE

Autor: Roxana Petrescu 27.10.2015

România, una dintre cele mai mari ţări din UE ca suprafaţă şi număr de locuitori, are cel mai mic consum de benzină şi motorină per capita, potrivit datelor Eurostat pentru 2013, ultimul pentru care aceste informaţii sunt disponibile, fiind întrecută la „mustaţă“ de vecina ei de la sud, Bulgaria. Când vine vorba de preţuri însă, România stă mult mai bine, depăşind ţări precum Polonia, Austria sau Franţa.



Potrivit datelor Eurostat, la nivelul anului 2013 România a consumat circa 5,5 milioane de tone de benzină şi motorină, două treimi din această cantitate fiind cererea de motorină. La o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, acest lucru înseamnă că în medie un român consumă anual 0,3 tone per capita, volum cu care se plasează pe ultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte consumul de benzină şi motorină.

Sunt mai mulţi factori care explică această statistică.

Un studiu realizat de PwC arată că Ro­mânia are cel mai scăzut grad de penetrare al maşinilor la mia de locuitori. Cu circa 200 de autoturisme la o mie de locuitori, Ro­mânia este în spatele ţărilor vecine, respectiv Serbia, Ungaria sau Bulgaria, şi la o distanţă considerabilă de state precum Italia, unde mai bine de 600 de persoane dintr-o mie deţin o maşină. Infrastructura este un alt motiv care explică consumul mic de carburanţi. Cu 700 de kilometri de autostradă, România se plasează din nou la coada Europei în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii.