90% din managerii de bani au fost bătuţi de piaţă

Autor: Roxana Pricop 10.11.2015

Nouă din zece fonduri europene de acţiuni administrate activ au avut randamente mai mici decât cele ale indicilor-reper într-un interval de cinci ani, arată un studiu al furnizo­rului global de indici S&P Dow Jones. În România, situaţia este similiară, însă pe un orizont de timp mai scurt, de trei ani, rata de „subperformanţă“ urcă la 100%, potrivit calculelor ZF.

Niciun fond de acţiuni din cele şase analizate de ZF nu a mar­cat un randament anualizat mai mare decât cel al indicelui BET-XT în ultimii trei ani. Cel mai aproape de indice se situ­ează fondul Erste Equity România cu un randament anua­lizat de 12,32% în ultimii trei ani, ce include însă dividendele plătite de companiile listate la bursă.

O soluţie pentru investitorii care vor să meargă „pe mâna“ pie­ţei sunt fondurile de indici. În România însă acest segment este subdezvoltat comparativ cu ţările din Vest, motiv pentru care comisioanele de administrare sunt destul de ridicate, aşa cum a arătat ZF într-un articol publicat în luna august. Comi­sioa­nele fondurilor mutuale de indici urcă până la 3,2% pe an, în unele cazuri fiind chiar mai mari decât cele ale fondurilor de acţiuni gestionate activ.