Preşedintele Băncii Transilvania comentează prima vânzare în 14 ani a acţiunilor băncii din Cluj de către acţionarul principal

Autor: Radu Bostan 13.11.2015

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a declarat că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care şi-a redus ieri în premieră participaţia la capital sub 15%, rămâne un acţionar şi un finanţator important al băncii clujene.

"Mulţumim Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru sprijinul acordat dezvoltării băncii noastre ȋn cei 14 ani de parteneriat. BERD a fost şi va fi şi ȋn continuare un acţionar semnificativ al Băncii Transilvania şi, ȋn acelaşi timp, un finanţator important al băncii, cât şi – implicit – un susţinător real al economiei româneşti prin programe sectoriale dedicate. Prin expertiza şi resursele alocate, BERD a contribuit semnificativ la dezvoltarea Grupului Financiar Banca Transilvania", a declarat Ciorcilă, unul dintre cofondatorii BT şi principalul acţionar persoană fizică.

BERD şi-a redus participaţia la capitalul Banca Transilvania (TLV), prin vânzarea unui pachet de 86,76 milioane de actiuni astăzi printr-un plasament privat accelerat pe Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unui anunţ al instituţiei internaţionale.

Pachetul de acţiuni vândut reprezintă 2,86% din capitalul băncii, participaţia BERD scăzând astfel la 11,47% din Banca Transilvania.

Tranzacţia este extrem de importantă, având în vedere că până acum BERD nu a vândut din pachetul deţinut, fiind un partener extrem de loial şi în perioada de expansiune, şi în cea de criză, a băncii din Cluj. BERD a intrat în acţionariatul BT în 2001, când a cumpărat 15% din acţiuni pentru 6,2 milioane de dolari.

Acum pachetul rămas al BERD valorează 897 milioane de lei, sau 217,6 milioane de dolari.