Confirmat ministru al energiei. Victor Grigorescu renunţă la boardul Electrica

Autor: Radu Bostan 19.11.2015

Victor Grigorescu a de­mi­sio­nat din consiliul de administraţie al gru­pu­lui de distribuţie Electrica (EL) pentru a prelua mandatul de ministru al ener­giei, el fiind confirmat, marţi, de Parla­ment, alături de ceilalţi membri ai guver­nului Cioloş.

Grigorescu a făcut parte din primul board Electrica ales în septembrie 2014 după listarea companiei pe bursă, fiind propus de ministrul-delegat pentru ener­gie de la acea vreme, Răzvan Nico­lescu. Celălalt membru propus de mi­nis­ter a fost Victor Cionga, care deţine funcţia de preşedinte al Electrica.

Demisia lui Grigorescu a venit în con­diţiile în care acţionarii Electrica sunt convocaţi pe 14 decembrie să aleagă un nou CA, format din şapte mem­bri, în loc de cinci. Statul va avea drep­tul să propună trei candidaţi pentru funcţia de administrator. Compania va no­minaliza probabil un administrator pro­vizoriu până la alegeri.

WikiZF: Profilul companiei Electrica

Analiştii se aşteaptă ca relaţia dintre Electrica şi stat, care deţine 48,7% din acţiuni, să se îmbunătăţească în urma nu­mirii lui Victor Grigorescu la condu­ce­rea ministerului. În ultimele luni, boar­dul Electrica şi fostul ministru Andrei Gerea s-au aflat în conflict, admi­nistratorii acuzând ingerinţe ale statului în conducerea companiei, iar re­pre­zentanţii ministerului reproşându-le lipsa investiţiilor în reţele.

„Sub noua conducere, ne aşteptăm la o cooperare mai bună între stat şi companie şi vedem şanse mai mari ca ministerul (şi reprezentanţii săi în CA) să susţină tranzacţia cu Fondul Pro­prie­tatea“, scriu analiştii de la Raiffeisen Bank, într-o notă de cercetare.

Electrica a primit mandat de la acţionari să reia negocierile cu FP în vederea preluării participaţiilor minoritare ale Fondului la filialele de distribuţie şi furnizare.