SUA au avertizat în mai că SI poate realiza operaţiuni complexe în Vest, menţionându-l pe Abaaoud

Autor: Raluca Manga 19.11.2015

Un raport de evaluare realizat de Biroul de Informaţii şi Analiză, în coordonare cu FBI, îl menţionează şi include fotografii cu Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de vineri, soldate cu moartea a cel puţin 129 de oameni în Paris.

Raportul se concentrează pe complotul dejucat de autorităţile belgiene în luna ianuarie, în mai multe oraşe, numind această acţiune "primul moment în care un grup mare de terorişti, care probabil acţiona sub coordonarea organizaţiei Stat Islamic, a fost descoperit".

În raport se mai menţionează că acest complot "ar putea indica faptul că organizaţia a dezvoltat capacitatea de a lansa operaţiuni mai complexe în Vest", în contrast cu aşa-numitele atacuri de tipul "lupului singuratic", sau asalturi ale unor grupuri mai mici sau mai puţin complexe.

Abaaoud era presupusul lider al complotiştilor belgieni şi ar fi condus operaţiunile dintr-o casă securizată din Atena folosind un telefon mobil, probabil în încercarea de a-şi ascunde implicarea, potrivit raportului care citează mass-media europeană.

Ameninţarea este mai acută în Europa decât în Statele Unite, potrivit raportului, în care au fost emise totuşi avertismente că nu se poate ignora posibilitatea unor potenţiale atacuri complexe pe teritoriul american.

Investigaţii privind activităţile grupului terorist au avut loc în mai multe ţări din Europa, inclusiv în Franţa.