Cardurile rămân un motor de creştere pentru bănci, de aceea investiţiile trebuie să continue

Autor: Anelis Baciu 27.11.2015
Cardurile rămân un motor de creştere important pentru sistemul bancar local, deoarece susţin formarea pieţei de retail şi implicit creşterea finanţărilor pe segmentul persoanelor fizice, aceasta a fost una dintre concluziile conferinţei pe tema plăţilor electro­nice organizată ieri de Visa împreună cu ZF.

„Cardurile au fost profitabile pen­tru bănci tot timpul, pentru că au creat segmentul de retail şi au stimulat dezvoltarea creditării pentru consum. Cardul este un motor de creştere, iar băn­cile ar trebui să continue să inves­tească în această zonă“, afirmă Dana Demetrian, vicepreşedinte exe­cu­tiv   pe retail al BCR.

În opinia lui Cătălin Creţu de la Visa, plăţile prin carduri au rolul de a reduce economia subterană şi a creş­te veniturile bugetare.

„Dacă o treime din venituri ar fi colectate prin intermediul plăţilor electronice, statul ar face economii de 23 de milioane de lei“, susţine Creţu.

Pe piaţa locală sunt circa 11 mi­lioa­ne de carduri active prin care s-au efectuat plăţi în valoare de 28 mld. lei în primele nouă luni ale anului, potrivit statisticilor BNR.