Peste jumătate din elevii şcolilor primare studiază cel puţin o limbă străină

Autor: Mihaela Pascari 03.12.2015

Aproape 60% din elevii români din şcolile primare (până la clasa a patra) studiază cel puţin o limbă străină la clasă, arată un raport al Eurostat, care mai no­tează că România este a treia ţară din UE după ponderea copiilor care studiază fran­ceza ca a doua limbă după engleză. În UE sunt 17,7 mi­lioane de elevi de până la clasa a patra care studiază cel puţin o limbă străină la şcoală, o pondere de 82% din numărul total de copii înscrişi în acest ciclu de învăţă­mânt, potrivit datelor Eurostat aferente anu­lui 2013. În Ro­mânia sunt 100.000 de copii care urmează în pre­zent în­vă­ţă­mântul primar, potrivit INS.

Învăţământul primar după Clasificarea Internaţională Stan­dard a Educaţiei începe de la cinci sau şapte ani (clasele I-IV) şi reprezintă începutul învăţământului obligatoriu. Cea mai populară limbă studiată în rândul elevilor este engleză, pe care o studiază circa 17 milioane de elevi, iar cel mai des întâl­nită combinaţie pentru cei care studiază două limbi străine este engleză-germană. 

În România, engleza este prima limbă străină pe care o stu­diază cei mici, urmată de franceză. În aceeaşi situaţie în care se studiază prima limbă engleza şi a doua franceza se află şi alte ţări europene precum Germania, Grecia, Spania şi Cipru. Pe de altă parte, elevii din Bulgaria şi Letonia pe lângă limba en­gleză studiază limba rusă, în timp ce în Ungaria copiii învaţă germana.