România ar putea să exporte un miliard de metri cubi de gaze către Ucraina anul viitor

Autor: Anca Dumitrescu 04.12.2015

"Mă aştept ca anul viitor să putem importa acest excedent de volum de gaze, nesemnificativ, acumulat de România", a spus Kobolev în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Kiev.

Kobolev a mai arătat că speră ca Ucraina să continue în decembrie discuţiile cu grupul rus Gazprom, pentru a stabili preţul gazelor care să fie importate în primul trimestru al anului 2016.

Şeful Naftogaz a spus că nu poate anticipa când vor fi reluate importurile de gaze din Rusia, potrivit portalului unian.info.

În ultima perioadă, Ucraina a redus sau a suspendat importurile de gaze ruseşti, concentrându-se în schimb pe achiziţiile de pe piaţa europeană.

Gazprom a oprit la sfârşitul lunii noiembrie livrările de gaze către Ucraina, iar directorul general al grupului, Alexei Miller, a avertizat că blocajul implică riscuri serioase pentru tranzitul gazelor destinate Europei. Grupul rus a precizat că Ucraina a primit toată cantitatea de gaze pentru care a plătit, iar Gazprom a oprit furnizarea pentru că ţara nu a achitat încă în avans pentru livrările viitoare.

La sfârşitul lunii noiembrie, Ucraina a cumpărat 2 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, iar Kobolev a precizat la momentul respectiv că Ucraina va putea să-şi acopere necesarul de gaze şi fără achiziţiile din Rusia.