Bagdadul îndeamnă NATO să oblige Turcia să retragă rapid trupele din Irak;Rusia sesizează ONU

Autor: Mihai Draghici 08.12.2015

Guvernul irakian a cerut, marţi, Alianţei Nord-Atlantice să exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimişi în nordul Irakului, după ce Rusia a catalogat drept "inacceptabilă" prezenţa contingentului turc, solicitând reuniune a Consiliului de Securitate ONU.

"Alianţa Nord-Atlantică trebuie să îşi exercite autoritatea pentru a îndemna Turcia să retragă imediat trupele de pe teritoriul irakian", a declarat premierul Irakului, Haider al-Abadi, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

Haider al-Abadi a discutat prin telefon despre acest subiect cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, catalogând trimiterea militarilor turci drept o "încălcare a suveranităţii" irakiene.

Ankara a argumentat că a trimis trupe în nordul Irakului pentru antrenarea serviciilor de securitate locale. "Misiunile de instruire se desfăşoară cu aprobarea Ministerului irakian al Apărării", a afirmat premierul turc, Ahmet Davutoglu.

Însă Administraţia de la Bagdad susţine că nu a fost informată despre aceste operaţiuni.

La rândul său, Rusia a cerut organizarea marţi seară a unei reuniuni "cu uşile închise" a Consiliului de Securitate ONU pe tema activităţilor militare desfăşurate de Turcia în Irak şi Siria.

"Prezenţa ilegală a unor militari turci în Irak, în apropierea oraşului Mosul, reprezintă o sursă majoră de tensiuni", a transmis Ministerul rus de Externe. "Turcia a trimis trupe fără a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Considerăm această prezenţă militară drept inacceptabilă", a subliniat Moscova.

Turcia a trimis recent 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera turco-siriană.

Turcia a anunţat că nu va trimite militari suplimentari în nordul Irakului, explicând însă că nu intenţionează să retragă contingentul desfăşurat deja.