Românii mănâncă ieftin şi prost pentru că trebuie să îşi ajusteze cheltuielile la salariu

Autor: Cristina Rosca 11.12.2015

Un român cheltuie lunar pe produse alimentare circa 60 de euro, de două ori mai puţin decât un ceh spre exemplu. Salariul mediu net din România, de 380 de euro, este la rândul său de două ori mai mic decât în Cehia, astfel că cheltuielile de profil sunt aliniate salariului, iar românii mănâncă fie mai ieftin şi mai prost, fie mai puţin.

„Este normal ca românii să îşi ajusteze cheltuielile pe alimente la venituri, astfel că putem spune că mâncăm mai ieftin sau mai prost calitativ. Începând din iunie, odată cu reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, am văzut însă o schimbare, o orientare a con­su­ma­torului spre produse mai scumpe, su­pe­rioare“, spune Sorana Georgia, executivul ro­mân care conduce afacerile Billa Ro­mânia, o reţea de peste 80 de super­marketuri cu afaceri de peste 300 mil. euro.

Românii cheltuie anual pe produse alimentare 14,4 mld. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă PMR. Cehia, o ţară cu o populaţie de două ori mai mică, are o piaţă a produselor alimentare de 13,3 mld. euro, similară cu cea a României. Cel mai mare jucător regional este de departe Polonia, cu o piaţă care contribuie cu peste 50% la totalul regional.