Ameninţarea petrolului ieftin ia proporţii. Ce riscuri sunt ca Petrom să facă importuri de ţiţei dacă barilul scade la 20 $, sub costul de producţie

Autor: Radu Bostan 14.12.2015

Scăderea barilului de petrol sub pragul de 40 dolari, mi­nimul ultimilor şapte ani, pune la încercare capacitatea OMV Petrom, cel mai mare producător de hi­dro­carburi din Europa de Sud-Est, de a se adapta. Dacă preţul petrolului continuă să cadă până la 20 dolari/baril, aşa cum prezic cele mai pesimiste scenarii, care sunt riscurile ca Petrom să ajungă la importuri de ţiţei?

Cotaţia Brent a petrolului, prin­ci­pala referinţă europeană, a scăzut vineri la 38 dolari/baril, atingând mi­ni­mele din decembrie 2008, după ce Agenţia Internaţională de Energie (IEA) a estimat că starea de su­pra­sa­turare a pieţei, care a dus la prăbuşirea preţului începând din iunie 2014, va dura cel puţin până la sfârşitul anului 2016. Faţă de începutul anului, barilul de petrol este mai ieftin cu peste 25%.

În cel mai pesimist scenariu, avan­sat de banca americană Goldman Sachs, revenirea pe piaţă a Iranului ar exa­cerba excesul de producţie şi ar cauza scăderea barilului până la 20 do­lari, aproape de sau sub pragul de ren­ta­bilitate al multor producători de pe­trol, inclusiv Petrom (simbol bursier SNP).