Alba a devenit capitala antreprenoriatului din industria alimentară

Autor: Dana Ciriperu 14.12.2015

Localităţile Oiejdea şi Sebeş din judeţul Alba s-au conturat în ultimii ani a fi un pol al antreprenorilor din industria alimentară care şi-au construit aici sediile „imperiilor“ lor.

Industria alimentară, evaluată la circa 10 mld. euro anual, rămâne astăzi unul dintre puţinele sectoare eco­no­mice unde antreprenorii locali încă mai au un cuvânt im­portant de spus în lupta cu multi­naţionalele. Mai mult, există segmente de piaţă un­de afacerile ale căror ba­ze au fost puse de oameni de afa­ceri români, sunt li­deri de pia­ţă, cum este cazul Albalact sau Romaqua.

Oiejdea este o localitate cu 900 de locuitori din ju­deţul Alba, situată la 15 kilo­metri de Alba-Iulia, în care şi-au stabilit „cartierul ge­neral“ ce­le mai valoroase două com­panii antre­prenoriale din industria alimentară româ­neas­că: Trans­avia şi Albalact. Sebeş este oraşul cu şomaj zero din acelaşi judeţ, în care pe lângă Daimler sau Holz­industrie, se află şi fabrica de bere Albacher a grupului Romaqua, con­struită de la zero după o investiţie de 40 mil. euro. Rom­aqua este al treilea cel mai valoros business antre­prenorial din industria alimentară româ­nească, după cum arată a zecea ediţie a Anuarului ZF Top 100 cele mai valoroase com­panii din România. Judeţul Alba a reuşit astfel să atra­gă cele mai valo­roase companii din industria alimentară locală.