SIF-urile au devenit cei mai influenţi acţionari la Banca Transilvania

Autor: Roxana Pricop 17.12.2015

Patru SIF-uri deţin împreună 16,69% din capitalul Băncii Transilvania, depăşind participaţiile cumulate ale BERD şi IFC. Banca ocupă poziţia a treia într-un top cinci al celor mai mari instituţii de credit unde cei mai mari acţionari sunt grupuri financiare străine – Erste, Société Générale, Raiffeisen şi UniCredit.

Pe 14 decembrie, Interna­tional Financial Corpo­ration (IFC), divizie a Băncii Mondiale, şi-a redus participaţia la Banca Tran­sil­vania (simbol bursier TLV) sub pragul de 5% prin vânzarea unui pa­chet de 800.000 de acţiuni. În prezent, IFC mai deţine 4,98% din capitalul băncii.

Tranzacţia de vânzare derulată de IFC are loc la o lună distanţă de la exit-ul parţial marcat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare acţionar al BT. BERD a vândut pe 13 noiembrie un pachet de 2,86% din bancă pentru 216,9 mil. lei (50 mil. euro), potrivit calculelor ZF făcut în baza datelor oficiale. BERD a intrat în acţionariatul BT în 2001. În prezent, BERD mai deţine 11,47% din bancă. Cumulând, cei doi investitori instituţionali străini deţin 16,45% din Banca Transilvania. Participaţia acestora valorează circa 1,18 mld. lei.