Concurenţa din Franţa îi aplică grupului Orange cea mai mare amendă din istorie: 350 mil. €

Autor: Adrian Seceleanu 18.12.2015

Autoritatea pentru concurenţă din Franţa i-a aplicat grupului de telecomunicaţii Orange cea mai mare amendă din istoria instituţiei - 350 de milioane de euro - pentru că operatorul ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă pentru că ar fi blocat în ultimii zece ani competiţia de pe piaţa de ser­vicii de comunicaţii pentru compa­nii, potrivit Reuters şi Wall Street Journal.

Schemele de fidelizare „necom­peti­tive“ ale Orange i-au descurajat pe clienţi să aleagă servicii ale rivalilor, conform sursei citate. Autoritatea de concurenţă va introduce pe piaţă obli­gaţii pentru companiile de telecom care să determine o creştere a compe­tiţiei pe segmentul B2B. Unele dintre practicile anticoncurenţiale ar fi utilizate şi în prezent de compania de comunicaţii. Orange are un termen de 18 luni pentru a-şi ajusta practicile comerciale.

„Orange a ales să coopereze cu autoritatea de competiţie: nu va disputa datele despre practicile sale, nici carac­terul lor anticompetitiv şi nici concluziile investigaţiei“, au spus oficialii autorităţii pentru concurenţă.

Investigaţiile împotriva Orange au fost lansate după ce principalii săi rivali Bouygues şi SFR-Numericable au depus plângeri la concurenţă.

WikiZF: Profilul companiei Orange România

Orange este prezent şi pe piaţa din România, unde este cel mai mare jucător pe comunicaţii mobile. Opera­torul de telefonie mobilă a fost amendat şi în România pentru abuz de poziţie dominantă în anul 2011.

Orange a fost amendată în România alături de subsidiara grupului Vodafone într-un dosar în care operatorii au fost acuzaţi de abuz de poziţia dominantă în raport cu un jucător mic de pe piaţă, Netmaster Communications SRL. Netmaster Communications a reclamat că o parte dintre apelurile internaţionale ale clienţilor săi fuseseră blocate de Orange, Vodafone şi Romtelecom.

WikiZF: Profilul companiei Vodafone

Atât Orange cât şi Vodafone au contestat amenda şi au dat în judecată Consiliul Concurenţei. Dosarul este rejudecat de Curtea de apel Bucureşti. Urmă­to­rul termen în dosarul în care Orange Ro­mânia cere anularea sancţiunii este în data de 28 ianuarie 2016. În cazul Voda­fone următorul termen este în data de 11 ianuarie 2016. Amenda tota­lă apli­cată Orange şi Vodafone a fost de 268 mil. lei. Singurul operator investigat ca­re nu a primit amendă a fost Romtelecom.