Cei mai mari jucători de pe piaţa de telecom din România se aliază. Orange - Telekom, acord istoric semnat după doi ani de negocieri secrete

Autor: Adrian Seceleanu 22.12.2015

Orange şi Telekom, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comu­ni­ca­ţii, au semnat la înce­pu­tul lunii decembrie, după doi ani de negocieri duse într-o maximă discreţie, un acord prin care îşi oferă acces la reţeaua fixă, respectiv mo­bilă 4G, mutare prin care cei doi giganţi nu doar fac reduceri semnifi­cative de costuri, ci îşi şi întăresc forţa în lupta cu RCS&RDS şi ridică presiunea pe rivalii care nu au pachete fix mobil - Vodafone şi UPC.

„Proiectul negociat sub numele de cod «Apolodor» a fost finalizat. Cele două contracte de partajare a reţelelor au fost semnate la începutul lui de­cembrie. Telekom are acces la reţeaua 4G a Orange printr-un contract de roa­ming naţional, iar Orange va putea ofe­ri servicii fixe prin infrastructura Tele­kom“, au declarat pentru ZF mai multe surse din industria de comunicaţii.

ZF a scris în premieră despre aceste negocieri în luna februarie 2015.

WikiZF: Profilul companiei Orange

WikiZF: Profilul companiei Telekom

Reţeaua 4G a Orange acoperă 70% din populaţia totală a României, aproximativ dublu faţă de Telekom, care rămăsese în urmă pe acest seg­ment. Pe de altă parte, reţeaua de fibră op­tică a Telekom acoperă peste 1,3 mi­lioa­ne de gospodării, în timp ce in­fra­structura Orange nu este capilarizată pâ­nă la nivel de scară de bloc sau case. Prin acest acord fiecare dintre companii câştigă acces la elemente de infra­struc­tură vitale în competiţia pentru clienţi, reducându-şi semnificativ cheltuielile.

Ca urmare a celor două acorduri clienţii serviciilor de telefonie mobilă ai Telekom vor avea acces la reţeaua 4G a Orange, iar subsidiara gigantului fran­cez va putea să le ofere clienţilor pa­chete complete de servicii fix-mobil, inclusiv IPTV, prin reţeaua fixă a T.

„Au fost negocieri extrem de lungi şi minuţioase. Contractele prevăd ce ar trebui să facă fiecare dintre părţi în aproape toate situaţiile ce ar putea apă­rea“, conform surselor ZF.

„Orange va plăti aproximativ 5 euro pe lună către Telekom pentru fiecare cli­ent căruia îi va oferi servicii prin infra­struc­tura fixă, plus o serie de taxe de in­sta­lare. Telekom va plăti în funcţie de tra­ficul de net mobil 4G realizat de cli­en­ţii săi prin reţeaua Orange“, conform surselor ZF. Reprezentanţii Orange şi Telekom nu au comentat in­for­­maţiile până la închiderea ediţiei.