Cum explică distribuitorii de energie că au făcut un sfert din ce au promis. Investiţiile sunt complexe şi abia spre finalul anului vor fi gata. Datele ANRE sunt incomplete

Autor: Roxana Petrescu 24.12.2015
În primele opt luni ale anului, cele opt mari companii de distribuţie a energiei din Ro­mânia investiseră între 24 şi 50% din ceea ce prognozaseră, cei mai „harnici“ fiind cehii de la CEZ, în timp ce la marginea de jos a intervalului se aflau ita­lienii de la Enel cu com­pa­nia de distribuţie din Do­bro­gea, după cum arată datele pu­blicate de Auto­ritatea Naţională de Re­gle­mentare în do­meniul Energiei (ANRE).
 
Distri­bui­torii de energie susţin însă că vor recu­pera de­ca­lajele până la finalul anului. O treime din ceea ce pl­ă­teşte un consumator cas­nic re­prezintă banii care se duc în con­turile dis­tri­buitorilor de energie care sunt re­com­pen­saţi în funcţie de investiţiile pe care le fac.
 
Potrivit datelor funizate de ANRE, cele opt companii de distribuţie a energiei elec­tri­ce şi-au prognozat pentru anul acesta in­ves­tiţii de circa 1,24 mld. lei (circa 280 mil. euro), în creştere cu 22% com­pa­rativ cu anul trecut. Din această sumă însă, E.ON, Enel, CEZ şi Electrica nu in­ves­tiseră decât 414 milioane de lei după pri­mele opt luni ale anului, adică apro­ximativ o treime din buge­tele pro­mise iniţial.