​“Fluechtlinge”, refugiaţi, cel mai mai important cuvânt al anului în Germania

Autor: CătăIina Apostoiu 03.01.2016

Societatea pentru Limba Germană (GfdS) cu sediul în Wiesbaden stabileşte încă din din 1977 cel mai important cuvânt al anului, un cuvânt care reflectă cel mai bine starea politică, economică şi socială din Germania într-un anumit an.

Pe fondul crizei care afectează Germania şi întreaga lume, nu este suprinzător că “Fluechtlinge” (refugiaţi) a fost desemnat cuvântul anului 2015 în Germania, potrivit Reuters.

GfdS a ales 10 cuvinte din aproximativ 2.500 de sugestii. “Je suis Charlie” s-a situat pe locul doi, iar “Grexit” pe locul trei. Ultimul a dat naştere unor termeni similari, incluzând “Brexit” (ieşirea Marii Britanii din UE).

Extrem de des citatul slogan al cancelarului german Angela Merkel “Wir schaffen das!” cu referire la criza refugiaţilor a ocupat poziţia a 10-a în 2015.

Germania este aşteptată să primească mai mulţi refugiaţi decât orice altă ţară europeană în acest an, iar acest lucru a şubrezit sprijinul acordat cancelarului Angela Merkel şi creştin-democraţilor (CDU).

Ca semn al cât de mult au fost preocupaţi în acest an politicienii germani şi societatea germană de valul de refugiaţi, alte două cuvinte având legătură cu criza refugiaţilor au fost incluse în top 10.

“Durchwinken”, care se referă la practica altor ţări europene de a permite trecerea migranţilor în drumul acestora către Germania, s-a situat pe locul şase.

Alte cuvinte incluse în top 10 au fost “Mogel-Motor” având legătură cu scandalul emisiilor în care este implicat Volkswagen, şi “Selfie-Stab” (selfie stick).