​Cel mai mare risc în 2016 pentru pieţe ar putea fi legat de petrol

Autor: CătăIina Apostoiu 01.01.2016

Cel mai mare risc financiar în 2016 ar putea fi cel manifestat pe toată durata anului 2015, relevă o analiză Reuters.

Pieţele financiare “trăiesc” cu urmările deflaţiei din sectorul energiei de la mijlocul anului 2014, iar rezultatul este vizibil pe scară largă. Ideea unui nou şoc de o amploare similară este cel puţin înfricoşătoare.

Peste 1.000 de miliarde de dolari au fost şterse din capitalizarea de piaţă a acţiunilor petroliere la nivel mondial.

Obligeţiuni de aproape 2.000 de miliarde de dolari vândute de companii din sectorul energiei şi minier din 2010 sunt ameninţate cu înrăutăţirea ratingului de credit, iar nivelul defaulturilor creşte.

Titluri guvernamentale europene de aproximativ 2.000 de miliarde de euro au acum randamente negative după ce temerile legate de deflaţie, având legătură cu scăderea preţului petrolului, au obligat BCE să se lanseze într-un amplu program de achiziţionare de obligaţiuni la începutul acestui an.

Impactul asupra estimărilor de inflaţie a unei noi scăderi susţinute a preţurilor petrolului este alarmant atât pentru băncile centrale ca cea a Fed, care a înăsprit politica monetară, cât şi a celor care încă o relaxează, ca BCE.

Mai mult, amploarea impactului asupra ţărilor exportatoare de materii prime este remarcabil. Monedele ţărilor respective au înregistrat o implozie, iar 2015 va marca primul an al unor ieşiri nete de capital privat de pe pieţele emergente din 1988.

Având în vedere profunzimea declinului preţului petrolului, nu este greu de înţeles de ce pieţele au rescris atât de multe scenarii.

Din iunie 2014, preţul ţiţeiului Brent s-a prăbuşit cu 65% de la 115 dolari pe baril, la 40 de dolari. O mare parte a declinului s-a înregistrat în ultimele şase luni ale anului trecut, însă orice speranţă într-o revenire în acest an a fost spulberată de combinaţia toxică dintre oferta excedentară şi o încetinire pronunţată a cererii din China şi economiile emergente.

Băncile menţionează nenumărate riscuri pentru anul viitor, însă foarte puţine dintre acestea includ şi riscul unei noi înjumătăţiri a preţurilor petrolului.

Şi totuşi, după ce în urma reuniunii OPEC nu s-a ajuns la nicio înţelegere de limitare a producţiei, preţurile petrolului au luat-o din nou la vale.

Potrivit Goldman Sachs, orice idee de revenire sau stabilizare a preţurilor în 2016 este deplasată, iar ţiţeiul american ar putea pierde aproape 50% atingând 20 de dolari.

Dacă acest scenariu se va materializa, se vor crea noi presiuni pe o piaţă deja sub presiune.

Agenţia de rating Moody’s anticipează o creştere a defaulturilor în sectorul petrolier şi minier. “Lichiditatea în scădere şi accesul redus la pieţele de capital împing din ce în ce mai multe companii în pragul defaultului”, afirmă Daniel Gates, managing director al Moody’s.

Iar pentru cei care ard de nerăbdare să se întoarcă pe pieţele emergente, mesajul este clar: “Investitorii ar trebui să rămână vigilenţi în 2016”. Acesta vine din partea Morgan Stanley.