Un calendar pe 2016 cu Vladimir Putin, lansat în Rusia

Ziarul Financiar 27.12.2015

Celebru pentru fotografiile sale din ultimii ani, în care a pozat cu bustul gol, în timp ce călărea, pescuia, făcea sport, preşedintele Vladimir Putin este protagonistul unui calendar pe 2016, realizat de revista rusească Stars and Advice.

Cele 12 fotografii din calendar - câte una pentru fiecare lună a anului 2016 - arată atât latura puternică, cât şi pe cea sensibilă a liderului rus, care, de această dată, apare complet îmbrăcat în cele mai multe dintre imagini.

Deşi fotografiile nu mai sunt seminud, imaginile respective nu sunt mai puţin bizare decât cele publicate în anii precedenţi, afirmă jurnaliştii de la Daily Mail.

Fiecare imagine îl plasează pe liderul rus în cadre naturale, cărora li se adaugă citate patriotice şi naţionaliste.

Putin pozează alături de un căţel adorabil, pe care îl strânge lângă obrazul său stâng, cu privirea pierdută în zare, iar această fotografie - aferentă lunii noiembrie - este însoţită de următorul text: "Eu şi câinii avem sentimente reciproce foarte calde".

Imaginea pentru luna octombrie transmite un mesaj şi mai puternic, întrucât liderul rus pozează purtând o caschetă militară şi o cămaşă în dungi, proclamând tăria militară a Rusiei: "Nimeni nu a reuşit să obţină o superioritate militară ca a Rusiei. Armata noastră este contemporană, capabilă şi, aşa cum spun unii, politicoasă, dar formidabilă".

Fotografiile asociate lunilor martie şi septembrie descriu ataşamentul lui Putin pentru femeile din Rusia - în timp ce liderul de la Kremlin miroase o floare, cu privirea pierdută din nou în zare, respectiv în timp ce preşedintele rus dansează cu o femeie în costum tradiţional, însă având de această dată privirea fixată pe obiectivul aparatului de fotografiat.

"Îmi plac toate femeile ruse. Consider că femeile ruse sunt cele mai talentate şi cele mai frumoase", se afirmă în mesajul care însoţeşte fotografia asociată lunii martie.

Studentul britanic Jack Archer a cumpărat acest calendar în luna octombrie, de la un stand de presă din Sankt Petersburg, unde va petrece un an studiind limba rusă.

"L-am cumpărat de la un stand de presă de la metrou şi a costat 78 de ruble. Doamna de la ghişeu mi-a spus că exemplarele se vând foarte repede, în fiecare zi, după ce calendarul a fost pus în vânzare", a declarat studentul britanic.

Nu toate fotografiile au fost realizate în 2015, întrucât cel puţin una dintre ele este deja celebră şi a fost realizată cu ocazia unei controversate partide de pescuit în Siberia, în 2013.

Putin a fost acuzat de presa internaţională că a exagerat mărimea şi greutatea peştelui respectiv - o ştiucă - pe care a pretins că a pescuit-o în timpul acelei vacanţe.

Autorităţile de la Kremlin au afirmat la acea vreme că Vladimir Putin, pe atunci în vârstă de 60 de ani, a pescuit o ştiucă de 20,8 kilograme - o greutate care ar egala recordul mondial pentru acest peşte, deţinut la egalitate de doi pescari din Marea Britanie şi Statele Unite.