Rusia include SUA, pentru prima dată, pe lista de ameninţări la adresa securităţii ţării

Autor: Roxana Maciuca 02.01.2016

Documentul intitulat "Despre strategia securităţii naţionale a Federaţiei Ruse" a fost semnat de Putin în ajunul Anului Nou, fiind o versiune actualizată a celei din 2009, promulgată de Dmitry Medvedev, pe atunci preşedinte al Rusiei, în prezent ocupând funcţia de premier, în care nu erau incluse pe lista de ameninţări nici SUA, nici NATO.

Potrivit documentului, Rusia a reuşit să joace un rol mai mare în rezolvarea problemelor globale şi a conflictelor internaţionale, ceea ce a atras reacţii adverse din partea Occidentului. "Consolidarea Rusiei are loc în contextul unor noi ameninţări la adresa securităţii naţionale, complexe şi interdependente", se arată în document.

Promovând o politică independentă, internaţională şi internă, deopotrivă, Rusia a declanşat "o reacţie din partea Statelor Unite şi ale aliaţilor acestora, care se străduiesc să-şi menţină dominaţia în contextul internaţional", ceea ce e, foarte probabil, să determine o presiune de natură politică, economică, militară şi informaţională" asupra Rusiei.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat mult după anexarea peninsulei Crimeea, fostă provinciei ucraineană, imperiului rus în martie 2014. De atunci, Occidentul a acuzat Rusia de sprijinirea insurgenţilor din estul Ucrainei, însă Moscova a negat implicarea în activităţile rebelilor. Tot în acest context, SUA şi UE au impus sancţiuni cetăţenilor şi companiilor din Rusia.

Documentul susţine că SUA şi UE au susţinut "lovitura de stat anticonstituţională din Ucraina", care a generat divizarea societăţii ucrainene şi un conflict militar. De asemenea, şi expansiunea NATO a fost calificată drept o ameninţare la securitatea naţională a Rusiei, acuzând că SUA şi-a extins reţeaua de laboratoare biologice militare în ţările învecionate cu Rusia.

Documentul nu include Siria pe lista ameninţărilor la adresa securităţii din Rusia, în condiţiile în care, pe 30 septembrie, Rusia a lansat o campanie militară în Siria care să sprijine regimul Bashar al-Assad şi să lupte contra grupărilor teroriste.