Anul a început în flăcări. China cade. Arabia Saudită a ridicat cuţitul împotriva Iranului. Pieţele bursiere din întreaga lume scad rapid

Ziarul Financiar 04.01.2016
Conflictul dintre Arabia Saudită şi Iran, cele mai puternice state musulmane din lume, a escaladat în contextul în care un oficial al Arabiei Saudite a anunţat că nu se vor întrerupe doar relaţiile diplomatice ci şi zborurile dintre cele două ţări şi relaţiile comerciale. Astfel, cetăţenii Arabiei Saudite nu vor mai putea călători în Iran, scrie Thomson Reuters Foundation care citează ministrul de externe al Arabiei Saudite.

Pelerinii iranieni vor putea să vină în continuare la Mecca şi Medina, a spus Adel al-Jubeir, ministrul de externe al Arabiei Saudite într-un interviu acordat Reuters. El a mai adăugat că Iranul ar trebui să se comporte ca „o ţară normală”, nu ca o „revoluţie”. Astfel, Iran trebuie să respecte normele internaţionale înainte ca legăturile să fie reluate.

Conflictul dintre cele două state s-a amplificat pe fondul executării liderului religios şiit Al-Nimar, la ordinul conducerii saudite, Arabia Saudită fiind ameninţată de Iran ulterior că va plăti "un preţ mare" pentru executarea acestuia.

Într-o conferinţă de presă, ministrul saudit de externe Adel bin Ahmed al-Jubeir a precizat că ţara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene şi administraţiilor care-i sunt ataşate în Arabia Saudită să părăsească teritoriul regatului în termen de 48 de ore.

"Situaţia ar putea deveni extrem de periculoasă în următoarele săptămâni. Un conflict militar direct este posibil".

Arabia Saudită este hotărâtă să nu lase Iranul să-i slăbească securitatea naţională, a subliniat ministrul saudit.

Războiul diplomatic dintre Arabia Saudită şi Iran a dus la scăderea bursei americane în prima zi a anului 2016. În prima oră de tranzacţionare, piaţa era în scădere cu 2%. Cea mai mare scădere dintre companiile mari o are Apple, cu un minus de 2%. Cea mai valoroasă companie a lumii a pierdut anul trecut 4%.