Venirea bruscă a iernii a testat sistemul energetic: „Vântul a preluat creşterea de consum“

Autor: Roxana Petrescu 05.01.2016
Trecerea bruscă la temperaturi nega­tive a determinat creşterea consumului de energie, dar acest lucru nu a ridicat pro­bleme funcţionării sistemului. Coinci­denţa a făcut ca perioadele de creştere a con­sumului să se suprapună cu cele în care vântul a suflat puternic peste eolienele din Dobrogea.
 
Deşi în perioada 3-4 ianuarie şi ex­porturile de energie au crescut, oferta locală nu a fost la fel de „apetisantă“ pre­cum cea din Cehia sau Slovacia de exem­plu, pieţe cu care România este cuplată şi în care s-au înregistrat preţuri de vânzare mai mici.
 
„Culmea, nu am înregistrat pro­bleme“, spune Octavian Lohan, şeful Dis­pe­ce­ra­tului Energetic Naţional, centrul de co­mandă prin care sunt controlate toate ma­rile unităţi de producţie a energiei. „A fost o perioadă liniştită, chiar dacă am expe­rimentat o trecere bruscă de la cald la frig.“
 
Ceea ce se remarcă din analiza datelor de pe site-ul Transelectrica din zilele de 3 şi 4 ianuarie este faptul că, spre deosebire de alte dăţi, producţia de energie eoliană a coincis relativ cu curba de consum, adică în perioadele în care acesta s-a intensificat şi vântul a bătut mai tare, iar când curba s-a mai domolit şi o parte din eoliene au ieşit din funcţiune.