Ce va face BNR cu dobânda în acest an?

Autor: Liviu Popescu 05.01.2016

Optimiştii o văd la 1,5%, pesimiştii la 2,5%, dar majoritatea analiştilor cred că va rămâne pe loc.



Banca Naţională ar putea să menţină dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an pe parcursul anului 2016, însă pe finalul anului instituţia ar putea majora dobânda-cheie dacă apar semne de supraîncălzire a economiei, consideră unii analişti chestionaţi de ZF. Însă, printre aceştia sunt şi voci răzleţe care consideră că BNR ar putea relaxa şi mai mult dobânda de politică monetară, la 1,5% pe an.

„Noi credem că există încă spaţiu pentru o tăiere de 0,25 puncte procentuale. Având în vedere efectul reducerii TVA asupra inflaţiei, indicele preţului de consum, dar şi Core2 ajustat urmărit de BNR vor fi la punctul minim istoric (-3%, respectiv -4%, conform aşteptărilor BNR)“, consideră Rozalia Pal, economistul-şef al Garanti Bank.

Ea îşi întăreşte argumentul explicând că atât Banca Centrală Europeană (BCE), cât şi alte bănci centrale din regiune (cum este cazul Ungariei sau al Poloniei) sunt încă pe un trend de relaxare a condiţiilor monetare. „Ca urmare, ne aşteptăm ca BNR să încheie anul cu o dobândă-cheie la 1,5% şi să reducă ratele dobânzii la rezervele minime obligatorii în lei şi în valută la 6% şi respectiv 9% până la sfârşit de an 2016.“

Politica monetară a BNR a intrat în stand-by din mai 2015, când instituţia a redus dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an, concomitent cu reducerea rezervelor minime obligatorii la lei la 8% şi la 14% la valută.

Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania, consideră că dobânda-cheie a BNR va ajunge la 2,5% la finele acestui an.

„Pentru prima şedinţă a BNR din 2016 ne aşteptăm la menţinerea ratei de dobândă de politică monetară şi a nivelurilor ratelor RMO aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit. Pe de altă parte, banca centrală ar putea lansa indicii privind atitudinea politicii monetare în 2016. Pentru final de an 2016 previzionăm un nivel al ratei de dobândă de politică monetară de 2,5%“, a explicat Rădulescu.

Un alt element care ar putea contribui la creşterea dobânzii-cheie spre finele anului ar fi faptul că inflaţia va rămâne probabil în teritoriu negativ în prima parte a anului datorită impactului scăderii TVA de la 24% la 20%.

Radu Crăciun, economistul-şef al BCR, cel mai mare jucător din sistem, consideră că BNR va fi în situaţia de a creşte dobânda-cheie în ultimul trimestru al anului „în condiţiile în care până la jumătatea anului inflaţia va rămâne probabil negativă datorită impactului scăderii TVA şi se va apropia de 1% la sfâr­şitul anului.“ Este posibil ca inflaţia să reintre pe un trend pozitiv începând din vara acestui an, după cum anticipează analiştii. BNR a revizuit prognoza pentru rata anuală a inflaţiei la -0,7% pentru finele anului 2015, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru finele acestui an, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank, se aşteaptă ca BNR să menţină rata de dobândă neschimbată în 2016 şi să o majoreze la începutul anuluiu viitor. „Totuşi, aşteptările privind reducerea ratelor de dobândă de către băncile centrale din regiune pot oferi un argument BNR în sensul tăierii ratei-cheie, acesta fiind scenariul nostru de risc.“

Şi analistul economic Aurelian Dochia se aşteaptă ca BNR să facă o pauză în politica de reducere a dobânzii-cheie. „BNR ar putea chiar, dacă pe parcursul anului 2016 apar semne de supraîncălzire a economiei, să înceapă să crească dobânzile“, consideră Dochia.