Un nou retailer de modă vine în România şi intră în lupta cu Zara şi H&M

Autor: Corina Mirea 09.01.2016
Tally Weijl, un brand elveţian de haine şi accesorii prezent în aproape 40 de ţări cu aproximativ 800 de puncte de vânzare, a intrat la finele anului trecut şi pe piaţa din România cu un magazin amplasat în centrul comercial AFI Cotroceni din Capitală.
 
Tally Weijl a deschis primul său magazin în urmă cu aproape trei decenii în Fribourg, Elveţia, iar în 1997 antre­prenoarea Tally Elfassi-Weijl şi partenerul său de afaceri Beat Grü­ring au decis să „exporte“ brandul întâi pe piaţa din Germania.
 
Lanţul elveţian este unul dintre jucătorii importanţi din industria globală de fashion care s-au lăsat aşteptaţi în România, fiind, până nu demult, unul dintre marii absenţi ai pieţei locale, alături de nume precum Primark, Uterque, Cos, Banana Republic, Uniqlo, TopShop, Forever 21 sau Urban Outfiters.
 
În urmă cu aproximativ o lună însă, potrivit informaţiilor din piaţă, Tally Weijl a decis să testeze România, unde, anual, se cheltuiesc 1,6 miliarde de euro pe haine şi pantofi şi unde brandul se vindea anterior doar online prin intermediul unor magazine multibrand precum Kurtmann din Sibiu.
 
Odată prezent şi în mod fizic pe piaţa locală de modă, Tally Weijl ar trebui să îşi împartă clientela cu nume precum H&M, Bershka, Stradivarius sau C&A, cu toate că, cel puţin la nivel teoretic, Tally Weijl se pozi­ţio­nează pe seg­mentul mediu al industriei de fashion.
 
Repre­zen­tan­ţii lanţului elve­ţian nu au răspuns solicitării ZF pri­vind motivul in­trării pe piaţa locală, până la închiderea ediţiei.
 
În Europa Tally Weijl s-a „aşezat“ cu magazine fizice, în franciză sau cu unităţi proprii, în ţări mai sărace decât România, cum ar fi Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, dar şi Ungaria, Ucraina sau Cehia.
 
În plus, ma­gazinul Tally Weijl din AFI Palace Cotroceni este amplasat pe un singur etaj, fiind o unitate de mici di­mensiuni, în timp ce în alte capitale europene, cum ar fi Viena, brandul elveţian este dispus pe suprafeţe mai mari.
 
Din cele peste 770 de magazine pe care le are la nivel global, Tally Weijl deţine în mod direct 400 de unităţi, conform informaţiilor disponibile într-un raport de prezentare al companiei.
 
În ultimul an, România a fost atras mai mulţi retailer străini, însă în special pe segmentul online, cum ar fi answear.com sau ZOOT, palier pe care şi retailerii de modă cu istoric pe piaţa locală au decis să intre (Zara, H&M, Bershka sau eMag), „mânaţi“ de o piaţă în valoare de 140 de milioane de euro în 2014).