Leasingul se pregăteşte pentru cel mai bun an de după criză

Autor: Anelis Baciu 06.01.2016

Piaţa de leasing financiar ar putea marca în 2016 cel mai bun an de după criză, în condiţiile în care volumele fi­nanţate se vor îndrepta spre borna de două miliarde de euro, potrivit estimărilor jucătorilor din piaţă. Aşteptările privind îngroşarea portofoliilor firmelor de leasing vin după ce anul trecut companiile au reuşit să treacă cu brio peste una dintre cele mai mari provocări: stoparea ero­dă­rii afacerilor şi acoperirea rambursărilor prin finanţări noi.

„Estimările pentru evoluţiile viitoare ale pieţei sunt optimiste. Ne aşteptăm la creşteri de 15-20% şi în următorii ani, în condiţiile în care economia va avea evoluţii pozitive, într-un ritm anual de 3-4%“, a comentat Felix Daniliuc, preşedinte al ALB - asociaţia societăţilor financiare.

Creşterea pieţei este aşteptată să vină în acest an din sectorul auto, al echipamentelor, dar şi agricultură, adică aceleaşi segmente pe care jucătorii au mizat şi în 2015.

Leasingul a dat semne de revenire sustenabilă şi anul trecut când volumele finanţate au urcat la 1,6 miliarde de euro, un maxim al ultimilor şapte ani.

Piaţa leasingului financiar este dominată de subsidiarele băncilor - UniCredit, BCR, Raiffeisen- dar pe piaţă şi-au făcut loc şi câţiva jucători independenţi sau controlaţi de dealeri auto.