Cum văd şefii din asigurări de viaţă anul 2016: creştere moderată şi vânzări mai mari de poliţe de grup

Autor: Anelis Baciu 07.01.2016

Şefii companiilor de asigurări de viaţă privesc cu optimism rezervat evoluţia pieţei în următoarele 12 luni şi se aşteaptă la o creştere moderată de până în 5% a primelor brute subscrise, ceea ce înseamnă că 2016 va completa şirul anilor cu creşteri fragile.

Segmentul asigurărilor de viaţă, o nişă care generează numai o cincime din veniturile totale ale companiilor de asigurări, a revenit anul trecut pe plus şi a consemnat un avans de 9% în intervalul ianuarie-septembrie (cele mai recente date disponibile), până la 1,3 mld. lei (290 mil. euro). Creşterea a fost susţinută de revenirea interesului clienţilor pentru poliţele unit-linked-asigurări cu componentă de investiţii, unde riscul este transferat integral clientului.

„În acest mo­ment, vorbim de semnale realiste pentru atingerea în mod sustenabil a potenţialului real pe care îl are piaţa de asigurări de viaţă, luând în calcul un orizont de timp de 5 -7 ani şi un context economic stabil. O contribuţie importantă vor avea măsurile de susţinere a industriei, cum este creşterea plafonului de deductibilitate fiscală pentru asigurările de sănătate“, a comentat Marius Popescu, director general al NN Asigurări de Viaţă.