GMC, administratorul judiciar al celei mai importante insolvenţe din cărbuni: Este o surpriză şi pentru noi că am fost aleşi

Autor: Roxana Petrescu 07.01.2016

Casa de Insolvenţă GMC, cea care azi a devenit administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, spune că este o surpriză chiar şi pentru companiei faptul că a fost aleasă de judecătorul sindic să gestioneze a doua cea mai mare insolrvenţă din sectorul energetic local, după cea a Hidroelectrica. Potrivit informaţiilor disponibile, GMC a fost înfiinţată în mai, anul trecut.

“Este o surpriză şi pentru noi”, spune Gabriela Mitrăchioiu, reprezentanta casei de insolvenţă GMC. Aparent, şi pentru Ministerul Energiei, proprietarul Complexului Energetic Hunedoara, cât şi pentru conducerea companiei cu 6.700 de angajaţi, desemnarea GMC în calitatea de administrator judiciar a fost o surpriză în contextul în care niciuna dintre părţile menţionate nu au detalii despre GMC.

“Urmează să luăm legătură cu Complexul Energetic Hunedoara. Ne vom face datoria”, a mai spus reprezentanta GMC.

Potrivit informaţiilor disponibile, GMC a fost administrator judiciar la producătorul de vagoane Romvag Caracal, intrat în insolvenţă anul trecut.

“Noi avem un portofoliu vast, dar vom reveni noi cu informaţii. Vom face o conferinţă de presă”, a mai spus Mitrăchioiu, fără a preciza ce companii au mai făcut parte din “portofoliul vast” al GMC.

Complexul Ener­getic Hune­doara a luat fiinţă printr-o hotărâre de guvern din 2011 şi include minele viabile din fosta Companie Naţio­nală a Huilei şi termocentralele Deva şi Paroşeni. Compania are aproape 6.700 de angajaţi, în 2014 a avut un business de 670,9 milioane de lei şi pierderi de 352 de milioane de lei. Complexul Energetic Hunedoara a fost format concomitent cu Complexul Energetic Oltenia, fiind practic rămăşiţele marelui plan de reorganizare a sistemului ener­getic prin formarea a douăcompanii care să includă un mix de producţie. Compania are în acest moment datorii totale de 1,2 mi­liarde de lei, iar potrivit conducerii companiei în primele 11 luni ale anului trecut firma a înregistrat pierderi de 320 de mi­lioane de lei, intrarea în insolvenţă fiind singura modalitate prin care firma ar putea continua să func­ţioneze.

Deşi Complexul Ener­getic Hunedoara are o pondere mai mică de 5% în peisajul de producţie de energie din Ro­mânia, compania are o importanţă vitală pentru echilibrarea siste­mului energetic. Mai mult, este sin-gura entitate care mai transformă în energie huila din Valea Jiului sus­ţinând alte 20.000 de locuri de muncă, dincolo de cei 6.700 de angajaţi proprii.