Bursele lumii se clatină din nou. Epidemia chineză se extinde. Analiştii îşi amintesc de 2008. La Bucureşti piaţa a pierdut 5 miliarde de lei în câteva zile. “Cei cu profil de risc scăzut ar fi indicat să stea pe margine”

Autori: Roxana Pricop , Bogdan Cojocaru 08.01.2016
Pieţele bursiere din întreaga lume au intrat din nou în aler­tă după ce China a tri­mis o nouă undă de panică printr-o nouă scădere de 7%, după cea similară de luni, ceea ce a dus la oprirea tranzacţiilor a doua oară într-o săptămână.


Pieţele bursiere din întreaga lume au intrat din nou în aler­tă după ce China a tri­mis o nouă undă de panică printr-o nouă scădere de 7%, după cea similară de luni, ceea ce a dus la oprirea tranzacţiilor a doua oară într-o săptămână.

Imediat, marile pieţe financiare au reacţionat, investitorii amintindu-şi de 2008, anul în care a început cea mai mare criză financiară a lumii. „Pot să spun că sea­mănă cu o criză“, a menţio­nat George Soroş unul dintre cei mai mari in­ves­titori ai lumii, care îşi câştigă banii din crizele care apar. Banca Mon­dială a evo­cat chiar riscul ca eco­nomia mon­dia­lă să fie lovită de o „furtună perfectă“.

La Bucureşti, piaţa a scăzut cu aproa­pe 2% la deschidere, pentru a în­chi­de la -0,6%. Acţiunile celei mai valo­roa­se companii, Petrom, au pierdut aproa­pe 5%, asta şi datorită scăderii petrolului.

„Azi vinde cam toată lumea. Deşi Ro­mânia are o situaţie mai bună decât multe pieţe de frontieră şi emergente, fondurile străine vând din acţiunile ro­mâneşti pentru a-şi onora retra­ge­rile“, a spus Valerian Ionescu, direc­tor de tran­zac­ţionare la BCR. Totuşi, el se aşteaptă ca piaţa să îşi revină după aceste corecţii.

Dan Rusu, analist financiar la Ban­ca Transilvania, spune că în aceste mo­men­te „cei cu profil de risc scăzut ar fi indicat să stea pe margine“. De la începutul anului, cea mai grea pier­dere suferită la Bucureşti o au ac­ţiunile Băncii Transilvania, cu un minus de 7,2%, urmate de BRD, cu 6,45%, SIF Mol­dova cu 4,96% (al doilea cel mai im­portant acţionar al BT) şi Petrom, cu 4,83%.

Pe piaţa monetară şi valutară lucru­rile sunt mai linişite, dar cursul s-a insta­lat bine, la 4,52 lei/euro. Dobânzile  la lei au fost imune la turbulenţele ex­ter­ne, chiar înregistrându-se cel mai redus nivel pentru indicele Robor la trei luni, indicatorul de referinţă la credite, care a coborât sub 1% pe an, un nivel pe care nimeni nu l-ar fi anticipat vreodată.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, pare să fie imun la ceea ce se întâm­plă în afară, având în vedere că ieri, la conferinţa de presă, după şedinţa de poli­tică monetară, criza bursieră externă nici nu a adus-o în discuţie. Pentru el, problema principală este că Guvernul dă prea mulţi bani şi prea repede.