Având nevoie disperată de bani, cel mai mare grup petrolier din lume se gândeşte să se listeze la bursă. ”Valoarea companiei ar putea fi oriunde între un trilion de dolari şi 10 trilioane”

Autor: Marius Oncu 08.01.2016

Aramco analizează dacă să listeze "un procentaj adecvat" de acţiuni ale companiei părinte sau un grup de divizii de pe segmentul de downstream (rafinare şi distribuţie), a anunţat, vineri, compania, citată de Bloomberg. Rezultatele analizei acestor variante vor fi prezentate board-ului director, care va face recomandări Consiliului Suprem al Aramco.

Prinţul saudit Mohammed bin Salman, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Arabiei Saudite, a anunţat intenţia Aramco joi , într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Economist. Regatul saudit analizează listarea Aramco ca parte a unui set mai amplu de reforme economice.

Valoarea companiei este foarte greu de stabilit, putându-se situa oriunde în intervalul 1.000 - 10.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar face-o cea mai valoroasă companie din lume, potrivit analistului Jason Tuvey, de la firma de cercetare Capital Economics.

Danilo Onorino, manager de portofoliu la biroul de investiţii Dogma Capital, din Lugano, Elveţia, a evaluat Aramco la 2.500 de miliarde de dolari, preţ calculat doar în baza rezvervelor de petrol ale companiei şi la un preţ foarte conservator de 10 dolari pe baril.

Ultima listare de proporţii din sectorul petrolier a avut loc în urmă cu un deceniu, când Rosneft, compania petrolieră de stat din Rusia, a atras de pe bursă 10 miliarde de dolari.

Doar rezervele de petrol, de aproximativ 260 de miliarde de barili, sunt de aproape zece ori mai mari decât cele ale grupului american Exxon Mobile. De asemenea, producţia zilnică a companiei, de 10 milioane de barili, depăşeşte producţia locală cumulată a tuturor companiilor din SUA.

"Acestea sunt motivele pentru care chiar şi sugestia ca gigantul petrolier controlat de stat să se listeze pare atât de fantastică. Şi-ar pune Regatul Petrolului bijuteria coroanei în mâinile unor investitori nestatornici?", scrie Bloomberg.

Chiar dacă Arabia Saudită vinde doar o mică parte din companie pe bursă, listarea ar putea depăşi ca valoare IPO-ul de 25 de miliarde de dolari al Alibaba Group, cel mai mare din istorie.

O listare a companiei pe o bursă mare este, însă, puţin probabilă, având în vedere că ar trebui să dezvăluie informaţii mai detaliate despre rezerve şi producţie, considerate secrete de stat, scrie Bloomberg. În plus, regatul saudit a utilizat în trecut procedura de a vinde populaţiei participaţii în companii de stat la preţuri sub valoarea de piaţă, ca parte a unor programe de redistribuire a avuţiei.

În prezent, Apple este cea mai valoroasă companie listată, cu o capitalizare de circa 530 de miliarde de dolari.

Arabia Saudită a obţinut în anul 2014 venituri de 285 miliarde de dolari din exportul de petrol, însă între timp cotaţia barilului de ţiţei a scăzut puternic.