Mitinguri în toată ţara pentru susţinerea familiei Bondariu

Autori: Szasz Jutka , Vasile Măgrădean 09.01.2016

Participanţii la manifestare, printre care şi mulţi copii, din Cluj-Napoca, Turda, Bistriţa, Oradea, s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, pe Bulevardul Eroilor din municipiu, având bannere cu mesaje în limbile română şi engleză, precum "Norvegia, nu separa familia Bodnariu", "Susţinem familia Bodnariu", "Doar adevărul va întoarce copiii la părinţii lor", "Norvegia, este timpul să ne dai copiii înapoi", "Opriţi ca Barnevernet (Autoritatea de protecţie a copilului din Norvegia - n.r.) să ne fure copiii", "Barnevernet omoară copiii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ioan Gârbovan, organizatorul manifestării, a declarat că manifestanţii cer ca demersurile autorităţilor române în cazul familiei Bodnariu să fie făcute cât mai repede.

"Ne-am adunat la acest miting pentru susţinerea familiei Bodnariu şi cerem aducerea copiilor în familie. Mai cerem grăbirea anchetei sociale din Norvegia, luarea unei decizii şi cerem ca autorităţile din România să se implice mai activ în soluţionarea acestui caz. Soluţionarea înseamnă reîntregirea familiei, aici, în România, la familia extinsă, sau acolo, în Norvegia. Noi vrem ca aceste demersuri ale autorităţilor române să se facă cât mai repede", a spus Gârbovan.

Mitingul este autorizat de Primăria Cluj-Napoca între orele 13.00 şi 15.00.

Un miting similar a avut loc, sâmbătă, la Bucureşti, la acesta participând peste 1.000 de persoane.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

La solicitarea MAE, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale în urma căreia a decis să propună părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui, în România. Întreaga documentaţie pusă la dispoziţie de ANPDCA a fost transmisă, în regim de urgenţă, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, tuturor autorităţilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protecţie a Copilului), precum şi avocatului care reprezintă familia, pentru a fi utilizată în cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instanţelor locale.

O delegaţie parlamentară formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării intenţionează să facă o vizită în Norvegia în perioada 18 – 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, preciza, miercuri, vicepreşedintele Comisei, deputatul PNL Mircea Dolha.

"Vom discuta foarte clar, inclusiv ancheta care s-a făcut, am înţeles că s-a făcut o anchetă socială cu privire la această familie şi la copii. Vrem că aflăm mult mai multe necunoscute pentru că, din păcate, încă nu ştim niciunii adevărul până nu ajungem acolo. (…) Am solicitat să ne pună la dispoziţie ancheta socială care s-a făcut, pentru că în baza anchetei au fost luaţi acei copii", preciza Mircea Dolha pentru MEDIAFAX. Dolha preciza că membrii comisiei încearcă să stabilească întâlniri cu omologii acestora din Parlamentul norvegian, cu membri ai Guvernului şi cu reprezentanţi ai Protecţiei Copilului din Norvegia (Barnevernet), însă membrii Comisiei încă aşteaptă confirmarea întâlnirilor.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe a discutat, vineri, cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti despre cazul Bodnariu, ambasadorul României la Oslo urmând să aibă săptămâna viitoare o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

Întrevederea a fost anunţată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul unui comunicat de presă care nu oferă detalii asupra convorbirii cu excepţia faptului că ''a fost reiterată de ambele părţi importanţa unei cooperări susţinute în cazul familiei Bodnariu''.

''Întâlnirea urmează unor demersuri susţinute întreprinse anterior de MAE, inclusiv unor corespondenţe şi discuţii la nivelul conducerii ministerelor afacerilor externe din cele două ţări. Totodată, MAE, prin misiunea diplomatică de la Oslo, a acţionat în sensul materializării iniţiativei de organizare a unei vizite la nivel parlamentar în Regatul Norvegiei. Este de aşteptat ca această vizită să aibă loc în perioada imediat următoare", informa MAE.

Ministerul anunţa că ambasadorul României în Regatul Norvegiei va avea o discuţie cu reprezentanţii Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale în 13 ianuarie 2016.