Drama agriculturii româneşti. Doar 22% din laptele produs în fermele locale ajunge la procesatori. Micii fermieri: „Mai bine vindem pe OLX decât să-l dăm către fabrici“

Autor: Roana Rotaru 13.01.2016

Doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, conform unui studiu rea­lizat de Eurostat, România înregistrând astfel cea mai mare ruptură între fermă şi fabrică la nivel european. Media UE era în 2013 de 92%.

Din cele aproximativ două milioane de capete de bovine, câte sunt în România, majoritatea se regăsesc în gos­po­dă­ri­ile populaţiei, care sunt axate pe producţia pentru propriul consum şi nu vând către marii procesatori. 

„Nu am încercat să vând fa­bri­cilor pentru că nu am o can­­titate foarte mare. Vând doar prin sat şi am pus anun­ţuri pe OLX.  Este o diferenţă foarte mare între preţul pe care-l oferă fabricile şi cel cu care vindem noi. Nimănui nu i-ar conveni să-l dea aşa“, a spus Marius Constantin din Vidra, jud. Ilfov, care are 12 vaci de lapte. Micii fermieri pun astfel anun­ţuri inclusiv pe site-uri pre­­cum olx.ro unde un litru de lap­te de vacă se vinde cu 3 lei, faţă de 1 leu cât spun ei că ofe­ră fabricile mari din România. Spre comparaţie, un litru de lap­te Napolact cu 3,5% grăsime costa ieri 4,46 de lei pe site-ul carrefour-online. De cealaltă parte, dacă preţul mic îi nemulţumeşte pe fer­mieri, fabricile nu cumpără materia primă care nu res­pec­tă normele europene, iar pentru un agricultor care are mai puţin de zece vaci standardele UE sunt greu şi costisitor de atins.