SIF Moldova a primit ok-ul acţionarilor pentru consolidarea valorii nominale

Autor: Roxana Pricop 14.01.2016
SIF Moldova este prima SIF care încearcă să rezolve problema celor cinci milioane de cuponari.


Acţionarii SIF Moldova (SIF2) au aprobat în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) de miercuri 13 ianuarie consolidarea valorii no­minale a unei acţiuni de la 0,1 lei la 2,5 lei, con­comitent cu reducerea numărului total de acţiuni.

Prezenţa la AGEA a fost de 30,67% din acţionarii cu drept de vot, iar decizia a fost aprobată cu o majoritate de 99%.

Capitalul social de 103,8 milioane de lei este împărţit în prezent la 1,038 miliarde de acţiuni, iar după consolidare va fi împărţit la 41,5 milioane de titluri, pentru fiecare acţiune nouă urmând să fie consolidate 25 de titluri.

Acţionarii au aprobat procedura de con­soli­dare a valorii nominale, cu acordarea dreptului tuturor acţionarilor de a opta pentru întregirea numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate prin aport în numerar sau restituire de aport la capitalul social. Restituirea aportului la capitalul social ar urma să se facă la valoarea nominală de 0,1 lei/titlu.

SIF Moldova estimează la 59  de milioane de acţiuni pa­che­tele care nu pot intra în con­so­lidare, nefiind multiplu de 25.

Acestea reprezintă în total 5,6% din capitalul SIF şi sunt deţinute de ac­ţionarii care deţin parti­cipaţii foarte mici, de 5 -10 acţiuni, dobândite în cele mai multe cazuri în urma procesului de priva­tizare în masă.

Astfel, efortul pe care l-ar pre­supune această opera­ţiune pen­tru SIF Mol­dova este de circa 5,9 milioane de lei luând în calcul restituirea la valoa­rea nominală.

Pe de altă parte, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că măsura de „consolidare“ a acţiu­nilor prin majorarea valorii nominale a acestora, ar fi echivalentă cu o expropriere, întrucât va avea ca efect lipsirea micilor acţionari de drepturile de proprietate.

La 31 decembrie 2014, SIF Moldova avea 5,7 milioane de acţionari persoane fizice, mare parte din aceştia provenind din urma procedurii de privatizare în masă de la mijlocul anilor ’90. Mare parte din aceştia nu participă însă la adunarea generală a acţionarilor, prezenţa generală fiind de regulă de 30%-40% din capital, şi nici nu îşi încasează dividendele, astfel că dividendele neîncasate sunt trecute de SIF la venituri şi apoi redistribuite.

AIPC consideră că în legislaţia din România singura procedură prin care acţionarilor să le fie extrase din proprietate, fără voinţa lor, acţiunile deţinute la o societate listată este cea de „squeeze-out“, iar propunerea SIF Moldova ca acţionarilor care nu îşi rotunjesc acţiunile să le fie returnate aporturile presupune, de fapt, o dobândire a acţiunilor acestora de către SIF Moldova. Practic, acţionarii respectivi îşi pierd automat acţiunile în favoarea SIF-ului, fără să consimtă la aceasta, şi primesc în locul lor o sumă infimă de bani.

O expropriere, chiar dacă nu se poate aplica în acest caz, ar trebui să fie efectuată contra unei despăgubiri juste, ceea ce în termeni economici ar însemna „valoarea de piaţă“, potrivit AIPC.

Acţiunile SIF2 au avansat cu 1% în şedinţa de ieri, până la o cotaţie de 0,746 lei/unitate.