Lipsa investiţiilor din ultimii ani se răzbună: industria a încetinit

Autor: Iulian Anghel 14.01.2016

Producţia industrială care în­seam­nă 23% din PIB a crescut în pri­mele la 11 luni din 2015 modest cu 2,6% (serie brută), mult mai puţin de­cât în 2013 când, la 11 luni, a înregistrat o creş­te­re de 7,6% sau în 2014 când a avut un plus de 6,3%.

Industria a contribuit la PIB în primul semestru cu 23% şi a avut o con­tri­buţie la creşterea eco­nomică de doar 0,2%.

În condiţiile în care se aş­teaptă de la 2015 o creş­te­re economică de 3,5 - 4%, importurile (dintre care o parte sunt pentru producţie) au crescut deficitul comercial la 11 luni la aproape 8 miliarde de euro, iar industria înseam­nă aproape un sfert din PIB, nu apare ca o curiozitate o creştere atât de modestă?

„Evoluţia slabă a industriei se ob­ser­vă de mai multe luni. Dacă va fi o creş­tere economică bună, asta se va da­tora consumului care s-a majorat, ma­jorare alimentată de importuri, şi re­ve­nirii sectorului construcţiilor. Creşterea mo­destă a industriei este cauzată de lip­sa investiţiilor din anii din urmă. Au fost amânate, s-au pierdut bani euro­peni şi acum toate acestea se decon­tea­ză“, co­men­tează economistul Dragoş Cabat.

La nivelul salariilor, la 11 luni anga­jaţii români au avut un venit mediu net de 1.918 de lei, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2014 şi mai mult cu 71% faţă de nivelul înregistrat în noiembrie 2007, arată date­le centra­liza­te de ZF pe ba­za infor­ma­ţiilor publi­ca­te de Insti­tu­tul Naţional de Statistică.

În aceeaşi pe­rioa­dă, valoarea inflaţiei cu­­mulate a fost de circa 40%, ceea ce înseamnă că, în rea­litate, angajaţii ro­mâni au re­simţit venituri mai mari doar cu o treime în ultimii nouă ani.

La nivelul inflaţiei pe 2015 este pentru prima dată când se înregistrează deflaţie cu un minus de 0,9 datorită scăderii TVA la alimente.