Nervii investitorilor nu rezistă. Bursele scad din nou. La Bucureşti pierderile se adâncesc

Autor: Cristian Hostiuc 14.01.2016

Principalele pieţe bursiere din întreaga lume sunt din nou pe minus, ceea ce arată cât de fragili sunt nervii investitorilor când citesc numai previziuni pesimiste privind anul 2016.

Piaţa germană, principala economie a Europei, era în scădere cu 2% joi dimineaţă, iar piaţa de la Londra marca încă un minus de 2%.

La Bucureşti indicele BET avea un minus de 1% la ora 11, iar indicele BET-FI consemna un minus de 1,28%.

Acţiunile Petrom au scăzut cu 0,27, considerat un prag de rezistenţă, având un minus de 1,6%, acţiunile Romgaz scădeau cu 2%, acţiunile BVB aveau un minus de 1%, BRD pierdea 1%, Banca Transilvania era în scădere cu 1%.

La nivelul SIF-urilor, SIF 4 avea scăderea cea mai mare, un minus de 3,5%, SIF 3 avea un minus de 1%, la fel ca şi SIF 5. Cel mai bine stătea SIF 2, care consemna un minus de numai 0,27%.

Volumul de lichiditate era extrem de scăzut, iar brokerii nu fac altceva decât să se uite cum scad acţiunile pentru că nu mai au ce motiv să le spună investitorilor să cumpere.

Toată lumea se uită cu groază la China, cum miracolul creşterii economice dispare şi începe să impregneze întreaga lume. Statele Unite încearcă să facă faţă turbulenţelor, în special în urma scăderii petrolului şi a încetinirii Chinei, dar şi acolo marii investitori văd nori negrii la orizont.

Marile bănci centrale din lume şi-au epuizat gloanţele şi nu mai au cu ce să se ţină pe piaţă astfel încât să întoarcă un trent de scădere pentru pieţele bursiere.