Străinii readuc banii în depozitele bancare româneşti: plus 500 mil. euro în noiembrie

Autor: Liviu Popescu 15.01.2016

Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de străini, în cea mai mare parte forme de sprijin de la băncile-mamă, afişau la finele lunii noiembrie din 2015 un sold de 5,7 mld. euro, fiind în creştere cu 500 mil. euro, respectiv 10%, faţă de luna preceden­tă, potrivit datelor BNR.

Astfel, soldul depozite­lor nerezidenţilor a înregis­trat în luna noiembrie cea mai mare creştere lunară de la începutul anului 2013.

Este posibil ca un factor care a contribuit la avansul lu­nar al depozitelor să fie intensificarea turbulenţelor din pieţele emergente din afara Europei. Astfel, o parte din investitorii externi şi-au orientat capitalul spre depozitele constituite pe plan local având în vedere percepţia redusă de risc privind expunerea investiţională a României.

Datele BNR indică faptul că dezintermedierea finan­ciară, adică retragerea fondurilor din aceste depozite, s-a mai temperat în toamna anului trecut, în condiţiile în care noiembrie a fost a treia lună consecutivă de creştere. Valoarea depozitelor a ajuns să fie asemănătoare cu cea din primele luni din 2015. Însă comparativ cu luna noiembrie din 2014, depozitele străinilor s-au redus cu 2%, adică aproximativ 100 mil. euro.