De la extaz la agonie: Fondurile mutuale, o piaţă care şi-a multiplicat de 21 de ori activele în criză, au adus investitorilor anul trecut randamente de la plus 40% la minus 13%

Autor: Roxana Pricop 15.01.2016

O piaţă care şi-a multiplicat de 21 de ori activele în timp de criză a adus câştiguri şi de 40% celor cu apetit la risc.



Fondul mutual Audas Piscator, administrat de societatea Atlas Asset Ma­nagement, este performerul anului 2015 cu un câştig de 40% în euro obţinut din pariul pe aprecierea francu­lui elveţian în raport cu euro.

Spre com­pa­raţie, un depozit bancar în euro a fost re­munerat cu circa 1%, în timp ce bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,1% anul trecut.

„Principala provocare pentru 2016 o va constitui criza din pieţele emer­gente, în special din cele mai mari eco­no­mii emergente care fac parte din aşa-nu­mi­tul grup BRICS şi mai ales China. Pe bursă, cel puţin în această pe­rioadă de început de an, avem o expunere redusă“, a spus Dragoş Balaci, direc­torul ge­neral al so­cietăţii de ad­mi­nis­tra­re Atlas Asset Manage­ment, cu active în gestiune de 61,7 mil. lei.

Tot francul elveţian, sau mai exact miza pe deprecierea francului faţă de euro, i-a adus fondului Audas Piscator titlul de performer al anului în 2013. Spre deosebire de acţiuni, care pot creşte sau scădea într-o singură zi şi cu 10%, fluctuaţiile zilnice ale valutelor sunt mult mai mici, însă câştigul sau pierderea este multiplicată de efectul de levier. Pe 15 ianuarie 2015 când francul s-a apreciat cu 20% în faţa monedei europene, ajungând la parita­te, anticiparea corectă a creşterii a echi­valat cu o multiplicare a banilor.

La extrema opusă a clasamentului se situează fondul Certinvest Short, cu un minus de 13,8% anul trecut, urmat de fondul de acţiuni STK Europe, cu un minus de 13,6%. Industria fondurilor mutuale locale încheie anul 2015 cu un avans de 12,8% al activelor nete până aproape de pragul istoric de 21 mld. lei (4,6 mld. euro).

Avansul a fost susţinut în principal de intrările noi de bani făcute de investitori în valoare de 1,5 ml. lei în fondurile cu risc scăzut.