Bursele arabe scad puternic, din cauza preţurilor petrolului şi a Iranului

Autor: Anca Dumitrescu 17.01.2016

Declinul acţiunilor listate la bursele arabe, în prima zi de tranzacţionare din săptămâna musulmană, urmează pierderilor masive consemnate vineri de bursele globale, zi în care pieţele din Golf sunt închise pentru weekend.

Preţurile petrolului, care au o contribuţie de peste 80% la veniturile statelor din Golf, au scăzut cu peste 20% în acest an, la sub 30 de dolari pe baril. În ultimii doi ani, cotaţiile ţiţeiului au coborât cu 65%.

Revenirea Iranului pe piaţa petrolului, în urma intrării în vigoare, sâmbătă, a acordului istoric în domeniul nuclear cu puterile occidentale, va înrăutăţi supraoferta de petrol de pe piaţa globală, care este principalul motiv al prăbuşirii cotaţiilor.

Toate cele şapte burse din Golf au înregistrat vânzări de panică, indicii atingând minime multianuale.

”Majoritatea firmelor din Golf depind de guverne, care depind la rândul lor de veniturile din petrol. Nimeni nu ştie unde se vor opri preţurile”, a declarat Ali al-Nemish, analist în Kuwait.

Analistul consideră că impactul asupra pieţelor ar putea fi suprestimat, având în vedere că exporturile iraniene de petrol nu vor fi uriaşe imediat.

Majoritatea burselor arabe au scăzut deja în ultimele două săptămâni mai mult decât au pierdut în 2015.

Qatar Exchange, a doua mare bursă din Golf după cea din Arabia Saudită, a scăzut cu 7,2%, la cel mai redus nivel din aprilie 2013. De la începutul anului, această bursă a pierdut 18%, peste declinul de 15% din 2015.

Dubai Financial Market a coborât cu până la 6%, reducând ulterior declinul la 4,64%.

Abu Dhabi Securities Exchange a scăzut cu 4,24%, iar titlurile bancare şi ale companiilor imobiliare au coborât cu peste 5%.

Kuwait Stock Exchange a închid în declin cu 3,2%, la cel mai redus nivel după mai 2014.

Indicele Tadawul All-Shares din Arabia Saudită, cea mai mare piaţă arabă, a scăzut cu 7,2%, nivel minim după 2011. De la începutul anului, indicele a pierdut 21,1%.

Titlurile companiilor saudite din petrochimie au scăzut cu 8%, iar cele bancare cu 5,3%.

Bursa din Oman a coboât cu 3,2%, la cel mai redus nivel după 2009, iar bursa din Bahrain cu 0,4%.

În 2016, cele şapte burse arabe au înregistrat un declin al capitalizării de peste 130 de miliarde de dolari, la circa 800 de miliarde de dolari. Toate bursele arabe au încheiat anul 2015 în teritoriu negativ, în frunte cu Arabia Saudită, după scăderea semnificativă a cotaţiilor petrolului.