Bancherii nu au mai redus marjele după ce clienţii au început din nou să ceară credite

Autor: Anelis Baciu 18.01.2016

Marja de dobândă (diferenţa dintre nivelul la credite şi depozite noi) se situa în noiembrie la puţin peste 4%, nivel vizibil redus faţă de 2013, când marja ajungea la 6%. Însă, declinul dobânzilor la credite a fost determinat de ieftinirea leilor pe piaţa interbancară (reducerea indicelui Robor) şi nu de îngustarea marjelor fixe de către bănci.

Sistemul bancar afişa la nivelul lunii noiembrie a anului trecut o rată medie a dobânzii la cre­ditele noi în lei acordate popu­laţiei şi companiilor de 5,5% pe an, cu 0,9 puncte procentuale sub nivelul cu care a deschis anul, în timp ce bonificaţiile oferite deponenţilor au ajuns la 1% pe an, arată datele agregate ale BNR. Dobânzile plătite la depozite s-au redus cu mai mult de 0,6 puncte procen­tuale pe parcursul anului trecut.

Majoritatea băncilor au ajustat nivelul dobânzilor în luna noiembrie în con­cordanţă cu evoluţia costului finanţării pe piaţa interbancară. Nivelul mediu al dobânzii Robor la 3 luni a fost de 1,1% pe an în luna noiembrie, în scădere de la 1,4% pe an în luna septembrie, la ultima rundă de actualizare a dobânzilor.