Bursa de la Bucureşti scade cu aproape 4%, trasă în jos de pieţele externe şi petrol. Dezastrul de pe bursele din Asia continuă şi acţiunile ating minimul după 2011. Preţurile ţiţeiului se îndreaptă spre 28 dolari/baril

Autor: Marius Oncu 18.01.2016

La ora 11:40, indicele BET înregistra un declin de 3,8%, iar BET Plus de 3,7%. Scăderea comparativ cu sfârşitul anului trecut se situează la 12,9% pentru BET şi la 12,7% în cazul BET Plus.

"Continuă scăderea. Pe afară sunt turbulenţe, China, petrolul. Toată lumea vinde, vând şi străinii, vând şi ai noştri, după ce săptămâna trecută au vândut mai mult străinii. Cine vinde se protejează, iar cine cumpără va lua dividende bune. Companiile nu vor avea rezultate foarte proaste, profiturile fiind mai mici faţă de 2014, dar nu foarte mult. Iar asta în condiţiile în care se pot da dividende mai mari anul acesta, după reducerea impozitului pe dividend", a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

Scăderile au fost mai accentuate în sectorul energetic, cu un minus de 3,9% pentru OMV Petrom (SNP), de 3,7% în cazul Nuclearelectrica (SNN), 3,3% în cel al Romgaz (SNG) şi 4,2% pentru Electrica (EL), în timp ce Transgaz (TGN) a coborât cu 5,8%. În sectorul bancar, Banca Transilvania (TLV) a scăzut cu 4,1%, iar BRD - Societe Generale (BRD) cu 3%.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu doar 1,9%, în contextul în care FP a anunţat joi că a depus documentaţia necesară obţinerii avizelor ASF pentru o ofertă publică de răscumpărare în care vizează 430 de milioane de acţiuni.

Pe bursele din Asia, acţiunile marilor companii au atins luni cel mai scăzut nivel după 2011, după date economice sub aşteptări din Statele Unite şi declinul masiv al preţurilor petrolului, care au accentuat temerile legate de încetinirea economiei globale. Indicele MSCI pentru acţiunile din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a atins cel mai redus nivel după octombrie 2011, fiind cotat ulterior în declin cu 0,5%.

Pe piaţa petrolului, cotaţia ţiţeiului Brent de referinţă la Londra, a coborât cu până la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, iar în timpul nopţii a atins 27,67 dolari pe baril. La bursa din New York, petrolul cu livrare în februarie este cotat în scădere cu 1,9%, după ce a coborât cu până la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril, pe platforma electronică Globex.

Marile burse europene au stagnat în deschiderea tranzacţiilor, susţinute de o revenire a interesului la vânzare după declinul mai puternic de vineri.

Acţiunile marilor companii asiatice au atins luni cel mai scăzut nivel după 2011, după date economice sub aşteptări din Statele Unite şi declinul masiv al preţurilor petrolului, care au accentuat temerile legate de încetinirea economiei globale, transmite Reuters.

Indicele MSCI pentru acţiunile din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a atins cel mai redus nivel după octombrie 2011, fiind cotat ulterior în declin cu 0,5%.

Indicele Nikkei a coborât cu până la 2,8%, la minimul ultimului an. Nikkei a scăzut cu 20% de la un vârf atins în iunie 2015.

Indicele Shanghai Composite a scăzut pe parcursul şedinţei, revenind ulterior la o creştere de 0,4%.

"Iranul poate vinde cât petrol vrea, oricui doreşte, la orice preţ", a declarat Richard Nephew, director de programe pentru economie, sancţiuni şi energie la Centrul pentru Politică Globală în Energie al Universităţii Columbia.

În SUA, vânzările de retail au scăzut în decembrie, iar producţia industrială s-a diminuat pentru a treia lună consecutiv, indicând că avansul economic a încetinit puternic în trimestrul patru.

În urma acestor date, Rezerva Federală din Atlanta anticipează că economia americană va înregistra o creştere de 0,6% în trimestrul patru, faţă de 2% în trimestrul trei.

Ridicarea sancţiunilor occidentale impuse Iranului a accentuat declinul cotaţiilor petrolului.

La bursa din New York, petrolul cu livrare în februarie este cotat în scădere cu 1,9%, după ce a coborât cu până la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril, pe platforma electronică Globex.

Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la Londra, a coborât cu până la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, iar în timpul nopţii a atins 27,67 dolari pe baril.