Investiţia de 100 mil. euro a turcilor de la Arcelik ar fi de fapt o mutare a capacităţilor din Rusia în România. România devine o soluţie pentru investitorii care fug de tensiunile geopolitice din ţările din jur

Autor: Cristina Roşca 19.01.2016

Forţa de muncă bine pregătită şi ieftină, poziţia geografică favorabilă şi stabilitatea geopolitică pot fi principalele avantaje ale României pentru a atrage noi investiţii în producţie, în pofida infrastructurii deficitare.



Turcii de la Arcelik, proprietarul fabricii Arctic din Găeşti, se gândesc să mute pe piaţa locală producţia de maşini de spălat din Rusia, unde deţin o fabrică amplasată la circa două ore de Moscova, potrivit surselor ZF. Investiţia totală se ridică la peste 100 de milioane de euro, din care 37,5 mil. euro ar urma să fie ajutor de stat. Oficialii companiei nu au răspuns solicitării ZF privind acest proiect.

Decizia construirii de la zero a unei fabrici de maşini în România vine în contextul geopolitic di­ficil actual. Conflictul dintre  dintre Turcia şi Rusia a escaladat în ultima perioadă, însă datează de la finalul lunii noiembrie când turcii au doborât un avion rusesc la graniţa cu Siria. Conflictul s-a extins pe mai multe planuri, ultimul afectat fiind cel comercial. Mai mult, economia Rusiei trece printr-o perioadă extrem de dificilă ca urmare a sancţiunilor impuse de UE şi SUA şi ca urmare a scăderii dramatice a preţului petrolului la sub 30 de dolari barilul.

„Proximitatea faţă de Rusia şi Turcia, poziţia geo­grafică favorabilă pentru desfacere şi forţa de muncă bine pregătită sunt elementele care recomandă România pentru o nouă investiţie în producţie. De contextul geopolitic mondial actual ar putea profita România şi pe viitor pentru a atra­ge noi unităţi de producţie“, crede Silviu Neguţ, profesor universitar de geopolitică, actual­men­te cadru universitar în cadrul ASE.

Rusia şi Ucraina contribuie împreună cu doar 3% la businessul de circa 13 mld. euro al grupului Arcelik, astfel că producţia de pe această piaţă se „hrăneşte“ cu exporturi. În cazul în care Rusia de­vine izolată de restul lumii, o fabrică pe această pia­ţă nu îşi mai găseşte justificarea. „Cred că este o decizie luată încă din vara acestui an, când sanc­ţiunile impuse Rusiei şi-au pus puternic amprenta asupra economiei acestei ţări. Este posibil ca grupul Arcelik să fi anticipat declinul economic al Rusiei şi atunci să fi decis să mute producţia în România. Piaţa locală este de asemenea mai stabilă din punct de vedere geopolitic“, explică şi politologul Cristian Pârvulescu.