Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei: Vrem să ne împrumutăm mai mult în lei, iar la euro încercăm să obţinem scadenţe mai lungi. Romania trebuie sa rostogoleasca datorii de 70 miliarde de lei in 2016

Autor: Cristian Hostiuc 19.01.2016

Ştefan Nanu, şeful Trezoriei statului, spune că politica Ministerului de Finanţe din acest an în ceea ce priveşte datoria este de a se împrumuta mai mult în lei de pe piaţa internă, iar în ceea ce priveşte împrumuturile în euro strategia este de a obţine scadenţe mai lungi.

„Vom încerca să ne împrumutăm cât de mult în lei”, a spus Nanu la Viena, în faţa investitorilor, la conferinţa Euromoney.

În ceea ce priveşte împrumuturile în valută ale statului, Nanu a spus că Ministerul Finanţelor preferă să se împrumute în euro şi mai puţin în dolari.

„Pentru euro încercăm să mărim scadenţele, iar acum este un bun moment pentru a realiza acest lucru”.

Ministerul Finanţelor are în plan să împrumute câteva miliarde de euro în prima parte a anului, în funcţie de condiţiile de pe pieţele financiare.

România este văzută de investitori ca o poveste de succes în privinţa politicii datoriei publice din ultimii ani, care a permis obţinerea unor dobânzi mai mici la euro şi la lei, pe fondul unei cereri în creştere.

Nanu spune că dincolo de politica Băncii Central Europene de a injecta lichiditate în piaţă, fundamentele bune macroeconomice ale României, consistenţa politicii fiscale şi stabilitatea financiară au fost elementele care au dus la o piaţă a datoriei statului mult mai bună, cu o predictibilitate în faţa investitorilor, ceea ce a permis obţinerea unor randamente mai bune.

De asemenea, rezerva de lichiditate de la Ministerul Finanţelor  permite Trezoriei să administreze mai bine vânzările de titluri de stat, evitând să intre în piaţă atunci când sunt tensiuni.

În acest an, Ministerul de Finanţe trebuie să rostogolească o datorie care ajunge la 9% din PIB, peste 70 de miliarde de lei.

Nanu spune că în România „nu avem deflaţie, ci o inflaţie negativă temporară”.

După ce influenţele legate de reducerea TVA vor dispărea estimăm că inflaţia va reveni, acest lucru urmând să se întâmple în a doua parte a anului.

În ceea ce priveşte sectorul bancar, şeful Trezoreriei le-a spus investitorilor că este solid, cu o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei creditelor neperformante. Acum doi ani, sistemul bancar din România era pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte nivelul creditelor neperformante, după Grecia, ceea ce a constituit un motiv de îngrijorare pentru investitori.

De la 25% credite neperformante, rata a scăzut spre 12% în acest moment.