Piaţa de asigurări avea la jumătatea anului trecut pierderi de 123 mil. lei, triple faţă de cele din 2014

Autor: Anelis Baciu 20.01.2016

Companiile locale de asigurări au înregis­trat pierderi agregate de 123 de milioane de lei (28 mil. euro) în intervalul ianua­rie-iunie 2015, rezultatul financiar de la jumătatea anului fiind practic de peste trei ori mai mare decât pierderea raportată pe întreg anul 2014, potrivit datelor Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) transmise la solicitarea ZF. În aceste condiţii, asigurările locale îşi vor trece în „palmares“ performanţa de a fi operat un deceniu în pierdere, 2015 fiind încheiat cel mai probabil pe minus.

Rezultatul agregat a fost influenţat în mare mă­su­ră de evoluţia companiilor de asigurări generale care în primele şase luni ale anului trecut au marcat o pier­de­re de 170 mil. lei, fapt care a anulat profitul de aproa­pe 50 mil. lei obţinut de companiile de asigurări de viaţă.

Dinamica slabă a profitabilităţii pieţei de asigurări este pusă de specialişti pe seama adâncirii problemelor din sfera asigurărilor auto obligatorii (RCA) şi a dau­na­lităţii ridicate pe acest segment. Asigurările RCA aduc jumătate din veniturile totale ale companiilor care vând poliţe generale, circa 3 mld. lei anual, şi de aceea rezultatul consemnat pe această clasă cântăreşte sem­nificativ în piaţă.