Sistemul bancar italian este măcelărit pe pieţe. „Finanţarea pentru băncile de mărime medie poate fi considerată îngheţată“

Autor: Bogdan Cojocaru 19.01.2016

Încrederea investitorilor în băncile italiene este atât de brutal zdruncinată încât acţiunile acestor instituţii de credit au fost suspendate de la tran­zac­ţionare luni şi marţi. Accesul băncilor de mărime medie la creditare pe pieţele financiare practic a fost practic îngheţat.



Sistemul bancar italian este otrăvit cu credite toxice de 200 de miliarde de euro, echivalentul a 12% din PIB-ul ţării, iar starea de sănătate nu i se ameliorează.

La sfârşitul anului trecut sistemul bancar italian ieşea în evidenţă prin drama provocată unor comunităţi locale de soluţia aleasă de guvernul de la Roma pentru salvarea a patru bănci mici: sacrificarea economiilor acelor oameni. Acum, la început de 2016, când bursele lumii se clatină din cauza zvârcolirilor economiei chinezeşti, băncile italiene aduc încă un motiv de anxietate în Europa.

Ieri, după o îmbulzeală iniţială pentru achiziţionarea de acţiuni bancare italiene la preţuri de discount, titlurile respective şi-au reluat declinul masiv început luni. Acţiunile Banca Monte dei Paschi di Siena, Intesa Sanpaolo, UBI Banca şi ale altor bănci au fost suspendate temporar de la tranzacţionare.

Tot ieri, yieldul obligaţiunilor Monte dei Paschi di Siena scadente în 2020 a ajuns la 18,5%, potrivit datelor Reuters. Randamentele obligaţiunilor Banca Carige depăşiseră 14%.

„Finanţarea pentru băncile de mărime medie poate fi considerată îngheţată pentru moment“, a declarat un trader.

Luni, indicele acţiunilor bancare italiene a picat cu aproape 6%, iar cotaţiile Monte dei Paschi s-au prăbuşit cu aproape 15%, cele ale Banca Popolare dell'Emilia Romagna cu 9%, iar cele ale UBI Banca au coborât cu 7%. Toate cele trei acţiuni au fost suspendate temporar de la tranzacţionare. Tot luni, titlurile Intesa Sanpaolo au scăzut cu 5%, iar cele ale UniCredit cu 5,4%. Şi aceste acţiuni au fost suspendate temporar de la tranzac­ţionare.

Pierderile de pe bursă ale sistemului bancar de la începutul anului de­păşesc 16%, aceasta după o performanţă spectaculoasă în 2015.

Intesa Sanpaolo este cea mai mare bancă italiană de retail. Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din Italia, salvată de la faliment de două ori începând cu 2009, este împovărată cu credite problematice egale cu peste 20% din totalul împrumuturilor către clienţi, notează Reuters. Acţiunile ei s-au prăbuşit cu 12% marţi.

Pe lângă îngrijorările legate de starea de sănătate a băncilor, pesimismul de pe burse a fost alimentat şi de temerile că îndelung aşteptata consolidare a sistemului bancar italian va întârzia. Italia are în jur de 700 de bănci mari şi mici. Băncile cooperative sunt presate să fuzioneze de o reformă aplicată de guvern tocmai pentru reducerea numă­rului de instituţii de credit din Italia. Brokerii avertizează că pesimismul legat de băncile italiene va persista.

De altfel, banca americană JPMorgan a emis avertismentul că activele băncilor italiene ar trebui evitate deoarece dobânzile mici vor pune presiuni pe venituri mai mult decât în alte ţări, iar creditele problematice limitează capacitatea acestor instutuţii de a se apăra de riscuri prin provizioane.

În consecinţă, JPMorgan recomandă băncile din Spania, o ecomomie afectată mai grav de criză decât cea italiană.

Spania a apelat chiar la un bailout internaţional pentru sistemul său bancar crăpat din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare în timpul crizei financiare globale.

Cum o veste proastă nu vine niciodată singură, datele statistice publicate săptămâna aceasta arată că gospodăriile italiene cumpărădin ce în ce mai puţine obligaţiuni bancare italiene, privând astfel băncile de finanţarea ieftină de care au atâta nevoie.

Obligaţiunile pe termen mediu şi lung deţinute de familii totalizau la sfârşitul lunii septembrie puţin sub 200 de miliarde de euro, faţă de 274 de miliarde de euro în aceeaşi perioadă din 2014 şi 204 miliarde de euro în al doilea trimestru din 2015.

Situaţia este probabil şi mai gravă deât o arată cifrele deoarece aceste date se referă la o perioadă anterioară crizei bancare din noiembrie şi activării noului  mecanism de bailout bancar care-i pune în pericol în caz de faliment al băncii pe cei care şi-au plasat economiile în active de genul obligaţiuni bancare, potrivit agenţiei ANSA. Datele Băncii Italiei arată că gospodăriile renunţă şi la obligaţiunile guvernamentale.

„Investitorii îşi pierd răbdarea din cauza progresului slab în curăţarea sectorului bancar italian de crediteel sale toxice şi de lipsa concolidării în acest sector“, a explicat pentru AFP Raj Badiani de la IHS Insight.