Creşte interesul pentru plasamentele nebancare. Comisioanele mari şterg câştigurile modice obţinute din depozitele la termen

Autor: Liviu Popescu 20.01.2016

Mulţi românii se întreabă dacă mai este rentabil să-şi plaseze econo­mi­ile într-un depozit la termen în condiţiile în care bonificaţiile plătite de bancheri pentru depozitele în lei au ajuns la minime istorice.

Spre exemplu, pen­­­tru un depozit la ter­­men de 5.000 de lei con­stituit pe o perioadă de un an, cea mai mare bonificaţie afişează în prezent un ni­vel al do­bânzii de 2,65% pe an.

Clientul poate ri­dica după 12 luni tot în jur de 5.000 de lei, după plata co­­misioanelor de deschidere.

Dacă do­reşte să-şi retragă banii mai devre­me de 12 luni, va plăti un comision de 0,5% din suma depusă. Astfel, se poate ajunge în situaţia în care clientul poate retrage chiar mai puţin decât a depus.

Pe de altă parte, pentru un cont curent de economii de valoare asemă­nă­toare, cea mai mare bonificaţia plă­tită afişează în prezent un nivel de 2,8% pe an.

Suma acu­mulată după un an ajunge la 5.100 de lei, potrivit da­telor agregate de por­­talul financiar conso.ro.

Bonificaţiile tot mai mici la depozite pot îm­pin­ge românii spre sur­se alternati­ve de pla­sa­re a econo­miilor, cum ar fi investiţiile în fonduri de acţiuni sau obligaţiuni, conturi curente sau investiţii la bursă.

Care este însă instrumentul finan­ciar care aduce cel mai mare randa­ment faţă de un depozit bancar?