Jozef Sikela, Erste: La BCR mai avem de vândut credite neperformante de peste un miliard de euro

Autor: Cristian Hostiuc 20.01.2016

Jozef Sikela, membru al board-ului Erste responsabil de zona de corporate, a declarat miercuri la Viena, că BCR va continua să vândă pachete de credite neperformante în valoare de peste un miliard de euro.

El nu a precizat cifra exactă: ”Există o cifră, dar nu cred că vreau să v-o împărtăşesc acum”.

El a adăugat că BCR trebuie să îşi cureţe portofoliul de credite neperformante cât mai repede pentru a se concentra pe creşterea businessului şi pe creşterea creditării.

La finalul anului trecut BCR a vândut către un consorţiu condus de Deutsche Bank un pachet de credite neperformante corporate de 1,2 mld. euro la un preţ de sub 10%. Acesta a fost cel mai mare pachet de NPL vândut până acum în România.

În 2014 BCR a mai vândut în două tranzacţii credite neperformante de 800 mil. euro. Sikela a menţionat că nu a vândut creditele neperformante de retail anul trecut, pentru că a primit un preţ mult prea mic, care a fost afectat de anumite schimbări legislative.

BCR este cea mai mare bancă din România şi a fost cea mai lovită de criză, creditele neperformante ajungând la o treime din totalul portofoliului. Sikela a menţionat că vânzarea pachetului de anul trecut va reduce rata de credite neperformante de la BCR cu 5 puncte procentuale, la 17%. După primele nouă luni de anul trecut, BCR avea un sold al creditelor de 32,2 mld. lei (circa 7 mld. euro), în uşoară scădere faţă de 2014, conform datelor raportate de bancă. În condiţiile în care rata NPL după tranzacţie a coborât la 17%, volumul neperformantelor ar fi de peste un milliard de euro.