Noi măsuri luate de Arabia Saudită pentru a opri devalorizarea monedei: interzice băncilor vânzarea de contracte pe opţiuni

Autor: Anca Dumitrescu 20.01.2016

Agenţia Monetară a Arabiei Saudite a cerut băncilor să oprească vânzările de opţiuni care anticipează deprecierea rialului. Directiva, emisă în 18 ianuarie, se aplică băncilor locale şi sucursalelor din Arabia Saudită ale băncilor internaţionale.

"Motivul este oprirea activităţilor speculative legate de sustenabilitatea sistemului de cotare a rialului faţă de dolar", a declarat Apostolos Bantis, analist la Commerzbank.

Ţările care folosesc sistemul de cotare a monedelor în raport cu dolarul, precum Arabia Saudită în Hong Kong, sunt supuse unor presiuni tot mai mari din partea traderilor care speculează că devine tot mai costisitor pentru autorităţi să continue să protejeze cursul, în condiţiile aprecierii dolarului.

Reprezentanţii băncii centrale a Arabiei Saudite au refuzat să comenteze miercuri informaţiile.

În condiţiile în care preţurile petrolului se află la minime ale ultimelor 12 ani, Arabia Saudită a redus cheltuielile interne.

Scăderea cotaţiilor petrolului are loc pe fondul tensiunilor dintre Arabia Saudită, stat şiit, şi Iranul cu populaţie majoritar sunită, după executarea unui cleric şiit.

Principalul indice bursier saudit, Tadawul All Share, este în declin cu 4,8%, scăderea din această lună fiind de 21%.

Banca centrală a confirmat obiectivul de a menţine cursul rialului la nivelul de 3,75 unităţi pentru un dolar, în vigoare în ultimele trei decenii.

Arabia Saudită a cheltuit anul trecut 100 de miliarde de dolari din rezervele valutare, dar nivelul acestora, de circa 628 de miliarde de dolari în noiembrie, sunt încă pe locul al treilea în lume, după China şi Japonia.

Statul arab ar putea vinde acţiuni la compania Saudi Arabian Oil într-o ofertă publică iniţială care face parte dintr-un pachet mai larg de reforme economice.

Circa 70% din veniturile bugetare ale ţării provin din vânzările de petrol, iar regatul a luat măsuri fără precedent pentru a întări finanţele publice şi a reduce dependenţa de petrol.

Luna trecută, guvernul a majorat preţurile carburanţilor şi a redus cheltuielile prevăzute în bugetul anului 2016, pentru limitarea deficitului care ar fi atins anul trecut cel mai ridicat nivel după 1991.

FMI a redus marţi estimarea privind creşterea economică a Arabiei Saudite în 2016 la 1,2%, cel mai lent ritm după 2002.